Škromach: Vláda teď musí s ČSSD jednat

Letošní volby do Senátu změnily politickou mapu České republiky. Levice má poprvé těsnou většinu. Sociální demokraté budou mít 41 křesel, navíc jsou v horní komoře dva komunisté a dva zástupci Severořechů.cz. Nově zvolený senátor za ČSSD Zdeněk Škromach Radiožurnálu řekl, že vláda to nebude mít s prosazením svých reforem jednoduché. "Nebudeme sice nikoho válcovat, ale vláda bude muset se sociálními demokraty jednat," říká Škromach.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úspěšný kandidát ČSSD do Senátu - Zdeněk Škromach

Úspěšný kandidát ČSSD do Senátu - Zdeněk Škromach | Foto: Tomáš Adamec

Koaliční kabinet Petra Nečase (ODS) bude muset podle Zdeňka Škromacha jednat s ČSSD například o zákonech souvisejících se státní rozpočtem na příští rok, pokud chce, aby prošly ještě do konce tohoto roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povolební debata Radiožurnálu se Zdeňkem Škromachem (ČSSD) a Přemyslem Sobotkou (ODS)

„Budeme se tam samozřejmě snažit uplatnit naše priority, které směřují k rodinám s dětmi, zaměstnancům, seniorům, zdravotně postiženým, protože opatření jsou dneska jednostranně směřována k těmto skupinám, které by měly zaplatit dopady ekonomických reforem. To si myslíme, že není správné,“ uvedl Škromach.

Dosavadní šéf Senátu Přemysl Sobotka z ODS zdůraznil, že reformy jsou nutné. Doufá proto, že se sociální demokraté se budou chovat slušně a vstřícně. Že by ODS a ostatní vládní strany nechtěly s ČSSD jednat, je podle Sobotky mýtus.

„Zatím na stole neleží jediný reformní zákon. Diskutuje se v daném okamžiku o základních parametrech, takže přeci parametry všichni znají. Myslím si, že tak, jako existuje tripartita, kde se diskutuje na úrovni odbory, zaměstnavatelé, vláda, tak určitě probíhá a bude probíhat diskuze i se sociální demokracií,“ řekl Sobotka.

ČSSD chce šéfa Senátu, o posty ve vedení se rozdělí

Sobotka ve funkci předsedy Senátu s velkou pravděpodobností nyní skončí. Škromach totiž Radiožurnálu potvrdil, že křeslo šéfa horní komory si sociální demokraté chtějí ponechat. Do vedení ale podle něj pozvou i další strany.

„Sociální demokracie vždycky zastávala názor poměrného zastoupení a budeme ho prosazovat i rámci Senátu, takže pokud jde o složení orgánů Senátu, určitě by se tady v těchto zvyklostech nemělo nic měnit,“ řekl Škromach.

Na otázku, zda se on sám bude ucházet o post předsedy Senátu, zatím nechtěl odpovědět. „Otázka personálního obsazení bude věc vyjednávání mezi senátními kluby,“ dodal.

Sobotka uvítal, že se ČSSD o posty ve vedení horní komory rozdělí. „Sociální demokraté si mohou dělat, co chtějí. Tady rád slyším, že pan Škromach slibuje svými ústy, že se budou chovat korektně, jako to bylo v době, kdy jsme převahu měli my. Je to dobrý signál, že v Senátu se politická kultura udrží,“ podotkl Přemysl Sobotka.

Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme