Skromný muž s bílými vousy. V plném sále v Jihlavě 'vystoupil' Julian Assange

V Jihlavě se dnes na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů konala videokonference s mužem, který se už tři roky ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange zveřejnil tajné dokumenty týkající se například války v Afghánistánu. S jihlavskými diváky v sále za zavřenými dveřmi diskutoval více než hodinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Videokonference s Julianem Assangem na MFDF v Jihlavě

Videokonference s Julianem Assangem na MFDF v Jihlavě | Zdroj: ČTK

Přenos začal s asi pětiminutovým zpožděním. Diváci festivalové kino zaplnili do posledního místa.

Promítla se znělka festivalu a pak na podiu ředitel festivalu Marek Hovorka přivítal Juliana Assange. Na plátně se objevila jeho tvář – bílé vlasy a plnovous, oblečený v černém a navíc na černém pozadí. První tři otázky položil režisér Filip Remunda a pak se ptali diváci.

Festival dokumentů v Jihlavě představí film Matrix AB o Andreji Babišovi

Číst článek

Na Julianu Assangovi bylo vidět, že ho otázky nepřekvapují – už na ně určitě někdy odpovídal. Nemluvil ale nijak zvlášť sebejistě a působil spíš skromně. Při rozhovoru si dost pomáhal rukama.

Organizátoři také pozvali na jeviště bývalou členku ruské hudební skupiny Pussy Riot Mariji Aljochinovou, aby Assange pozdravila.

Pevné postoje mohou porazit moc peněz, věří 'děvče z Ruska' Marija Aljochinová

Číst článek

Organizátoři raději vypnuli wi-fi

Už při přípravách přenosu docházelo k několika protichůdným rozhodnutím. Nejdříve se nesměly pořizovat jakékoliv audiovizuální nahrávky. Organizátoři chtěli zachovat svobodnou diskusi, a jakákoliv nahrávka by mohla při soudním procesu vedeném proti Assangovi být použita jako důkaz.

Dnes ale organizátoři povolili alespoň fotografování. Zato zase vypnuli ve festivalovém kině Thora Heyrdala po dobu konference wi-fi připojení.

Náměstek primátora: Assange je zbabělec

Proti vystoupení Assange protestoval náměstek primátora Jihlavy Jaromír Kalina. Podle něj by na festivalu placeném mimo jiné městem neměl diskutovat člověk, který zveřejněním tajných dokumentů ohrozil životy stovek vojáků a civilistů.

Kalina tvrdí, že Assange je zbabělec, který se sám bojí jít k soudu. Ředitel festivalu Marek Hovorka řekl, že politizace videokonference je nešťastná a spojení se zakladatelem WikiLeaks je příležitostí pro diskuzi a hledání pravdy.

Videokonference s Julianem Assangem na MFDF v Jihlavě | Foto: ČTK

Simona Bartošová, Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme