Nad Pražským hradem vlály místo prezidentské standarty rudé trenýrky

Recesistická skupina Ztohoven sundala večer z Pražského hradu prezidentskou standartu a vyvěsila místo ní obří rudé trenýrky. Na střechu Nového královského paláce se dostali po lešení v přestrojení za kominíky. Policie zadržela tři muže, které podezírá z trestných činů krádeže a výtržnictví, už dopoledne je propustila. Hrad akci odsoudil.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové skupiny Ztohoven stáhli na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky

Členové skupiny Ztohoven stáhli na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky | Foto: Ztohoven | Zdroj: ČTK

„Příslušníci Útvaru pro ochranu prezidenta republiky tyto muže, kteří již mají trestní minulost, předali pražské policii, která se případem bude nadále zabývat a rozhodne také o právní kvalifikaci,“ informovala mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková

„Kriminalisté během následujících hodin po převzetí celého případu zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu výtržnictví v jednočinném souběhu s krádeží ve spolupachatelství. Za uvedené přečiny hrozí pachatelům v případě odsouzení trest odnětí svobody až ve výši dvou let,“ doplnila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad Pražským hradem zavlály trenýrky. Postoj Hradu k akci skupiny Ztohoven řekl Vladimíru Krocovi mluvčí Jiří Ovčáček

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka už na Pražském hradě opět visí správná vlajka.

„Je to trestný čin. Doufám, že ta věc nezůstane bez trestu,“ říká Ovčáček o akci, kterou skupina Ztohoven natočila a video umístila na své stránky.

„Je to zneuctění státního symbolu České republiky, protože vlajka prezidenta republiky, jak zní oficiální název, je symbolem České republiky. Je to zneuctění hradu českých králů, československých a českých prezidentů,“ dodal mluvčí prezidenta Miloše Zemana.

Jiného názoru je ústavní právník Jan Wintr: „Myslím si, že trestní čin hanobení státního symbolu nemáme. Existuje zákon o užívání státních symbolů, kde tedy jejich užívání nějakým nevhodným způsobem může být přestupek, ale tady oni ho nepoužívají, oni ho sundali. Myslím si, že o protiprávní jednání jako hanobení symbolu nejde. Oni vyjadřují kritiku vůči prezidentovi republiky a ten jako veřejně známá osoba musí prostě snést určitou míru kritiky.“

Lešení prý nebylo zabezpečené

Umělci akci na facebooku okomentovali s tím, že nad Hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic.

 

Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic. //Over Prague Castle has...

Posted by Ztohoven on 19. září 2015

Podle mluvčího skupiny Ztohoven Petra Žílky vylezla trojice na střechu bez problémů, lešení prý nebylo zabezpečené.

„Stačilo odrhnout kus plotu, který ani nebyl nijak zamčený, takže stoprocentně nedošlo k překonávání žádných překážek ani k prolamování zámků nebo podobně. Dostali se tam zcela standardně, jako tam chodí dělníci každý den,“ popsal Českému rozhlasu.

K tomu, proč recesisty nezastavila hradní stráž nebo někdo další, se prezidentův mluvčí nechtěl vyjadřovat. „Celá ta věc je předmětem šetření. Pokud jde o prohlášení oněch vandalů, to nebudu vůbec komentovat,“ poznamenal Ovčáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli incidentu s rudými trenýrkami se zpřísní bezpečnostní opatření na Pražském hradě

Kvůli incidentu se bezpečnostní opatření na Pražském hradě zpřísní. V pořadu České televize to řekl ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

„Kancelář prezidenta má svoje pracovníky, kteří jsou za bezpečnost odpovědní, má svoji vojenskou kancelář. Vzhledem k bezpečnostním souvislostem je potřeba zpřísnit kontrolu Hradu, takže to se stane,“ zdůraznil.

Bezpečnostní analytik Jan Schneider si myslí, že recesistická skupina vlastně zdarma upozornila na díru v bezpečnostním systému.

„Nestalo se nic. Ukázali ji tak, že je nepřehlédnutelná, tudíž musí být záplatována. Zvlášť když je lešení, zvlášť když se dělají opravy a ty přístupové cesty tam jsou takto umožněné, tak je naprosto nemyslitelné, aby tam nebyla nějaká dodatečná opatření,“ myslí si. Dodal také, že kominíci většinou nechodí v sobotu.

ČRo, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme