Skupina Ztohoven způsobila podle policie na Hradě škodu 90 tisíc korun

Policie už předala případ vyvěšení obřích červených trenýrek nad Hradem státnímu zastupitelství. Trojice mužů ze skupiny Ztohoven vylezla v září na střechu Pražského hradu. Umělci v přestrojení za kominíky pak vyměnili prezidentskou standartu za trenýrky. Kvůli tomu musel skončit ve funkci velitel Hradní stráže a šéf prezidentovy ochranky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové skupiny Ztohoven stáhli 19. září na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenýrky

Členové skupiny Ztohoven stáhli 19. září na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenýrky | Zdroj: ČTK

Podle mluvčí pražské policie Andrey Zoulové se trojice podezřelých mužů ve věku 33 až 41 let dopustila přečinů výtržnictví, krádeže a poškození cizí věci se škodou téměř 90 tisíc korun.

Trenýrky místo standarty vyvěsili členové umělecké skupiny Ztohoven jako kritiku prezidenta. Představují podle nich "standartu muže, který se nestydí za nic".

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček už dříve uvedl, že škoda činí téměř 100 tisíc korun, protože byla poškozena střecha a stožár a také se ztratila standarta, která podle Ztohoven uletěla.

Policisté zadrželi performery až po činu. Snadno překonaná bezpečnostní opatření Hradu vyvolala kritiku, kvůli incidentu skončili ve funkci velitel Hradní stráže a šéf prezidentovy ochranky. Prezident Miloš Zeman nevyloučil tento týden, že ve funkci skončí i šéf hradního odboru bezpečnosti Jan Fulík. Na Hradě budou také instalovány bezpečnostní rámy.

Projekty skupiny Ztohoven | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme