Šlachta míří k celníkům. Přijal nabídku na post náměstka generálního ředitele Celní správy

Bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta bude pracovat u Celní správy. Přijal nabídku ministerstva financí na post náměstka generálního ředitele. Šlachta odešel od policie kvůli nesouhlasu s její reorganizací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Šlachta

Robert Šlachta | Zdroj: ČTK

„Přijal jsem nabídku generálního ředitele a další informace k tomu bude podávat Celní správa,“ řekl Radiožurnálu Robert Šlachta.

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu má podle serveru Aktuálně.cz dělat od 22. srpna zástupce celního úřadu pro Pardubický kraj.

Od září pak bude dočasně pověřen funkcí náměstka pro pátrání. Na starosti bude mít trestnou činnost související s drogami a zbraněmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šlachta míří k celníkům. Přijal post náměstka generálního ředitele Celní správy

Šlachta ale nejprve musí podle zákona požádat o přijetí do služebního poměru. Podle mluvčí celníků Martiny Kaňkové opět získá hodnost vrchního rady, kterou měl v době skončení u policie.

„Pokud ho přijmou do služebního poměru, bude pověřen výkonem funkce náměstka generálního ředitele pro pátrání. V té době poběží výběrové řízení, do kterého by se měl přihlásit, a pokud bude vybrán, tak bude do funkce obsazen,“ popsala Kaňková.

Šlachta dostal nabídku zastávat post u Celní správy minulý týden od ministerstva financí. Náměstkyně ministra Alena Schillerová uvedla, že spolupráce se zkušeným policistou se nabízí díky rozšíření kompetencí Celní správy.

„Vstoupil v účinnost takzvaný celní balíček, jehož součástí byly i nové kompetence pro Celní správu v oblasti prověřování trestných činů v oblasti DPH. Přímo se nabízí prostor pro využití velkých zkušeností plukovníka Šlachty,“ vysvětlila Schillerová.

ODS: Nabídka nemůže být náhodná

Celníci dosud mohli provádět šetření jen u dovozu, vývozu a tranzitu zboží. Nově mohou řešit celý tuzemský trh. Budou se navíc zabývat oznámeními od finanční správy i od veřejnosti.

Podle místopředsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Bronislava Schwarze z hnutí ANO je tak nabídka logická. „Já mám radost z toho, že policista se zkušenostmi pana Šlachty zůstane ve služebním poměru a bude u celníků. Zkušenosti, které měl u svého útvaru, může přenést kolegům nebo budoucím podřízeným,“ prohlásil.

Přínosem může být Šlachta i podle Františka Laudáta z opoziční TOP 09. „Z působení policie a při boji s organizovaným zločinem zkušenosti má, to znamená, že využít je může. To, co já postrádám, jakousi tečku za jeho dosavadním působením u policie, je hodnotná analýza toho, jak kauzy, které jeho útvar otevřel, jsou, nebo nejsou oprávněné.“

Krok ale naopak kritizuje opoziční ODS. „Myslím, že nikdo nemůže věřit tomu, že by se jednalo o náhodnou nabídku,“ řekl místropředseda strany Martin Kupka. „Nedávná reorganizace policie posloužila vládním stranám k dokonalé rozmíšce a Andrej Babiš toho navíc využil tak, aby rozpoutal lacinou antikampaň, kde se postavil do role zastánce spravedlnosti."

Odchod kvůli reorganizaci

Poslance sněmovního bezpečnostního výboru Václava Klučku z ČSSD prý nabídka nepřekvapila. „Je to člověk, kterého si umím v této vrcholové funkci představit. Já v tom nevidím problém, ale svým způsobem mám určité slabé pohnutky v tom, jestli jeho chování skutečně bylo takové, jaké mělo být,“ dodal.

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta odešel od policie na konci června. Nesouhlasil s reorganizací, při které se protimafiánský útvar sloučil s protikorupční policií.

Spor o reorganizaci policie vyústil i v koaliční roztržku. Proti reorganizaci se postavila část státních žalobců, ministr spravedlnosti a hnutí ANO v čele s ministrem financí Andrejem Babišem.

Robert Šlachta | Foto: Český rozhlas

ČTK, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme