Sledovali jsme ONLINE: Česko pokryla ledovka. Doprava na mnoha místech kolabovala

Dopravní komplikace spojené s ledem a námrazou dál trápí Českou republiku. Kvůli počasí nevyjely nebo se zastavily desítky vlaků a problémy mají také městské tramvaje či trolejbusy. Meteorologové předpokládají, že se ledovka bude tvořit i ve středu. Varování platí do středečního podvečera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravu na Plzeňsku komplikoval namrzající déšť a ledovka na silnicích

Dopravu na Plzeňsku komplikoval namrzající déšť a ledovka na silnicích | Zdroj: ČTK

Problémy na železnici se od pondělního večera dotkly už více než 100 tisíc lidí. To je zhruba tolik, kolik je například obyvatel Liberce. V některých vlacích, které se kvůli počasí zastavily, museli lidé čekat i více než půl dne.

České dráhy cestující odškodní. V Českém rozhlase to řekl Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah.

„Vrací se jízdné v případě většího zpoždění než 120 minut. Cestujícím, kteří jízdu nenastoupili, vracíme jízdné v plné výši. Ty, kteří se vrací z trati zpět do původní stanice, přepravíme bezplatně a vracíme jim jízdné. Co se týká nočních přípojů – zajistili jsme taxislužbu a máme smluvní ubytovací zařízení, kde cestujícím kompenzujeme noclehy,“ uvedl Štěpán.

S problémy se potýkají také města. Například v Praze kvůli námraze nejezdily tramvaje. Náhradní dopravu zajišťovala zhruba stovka autobusů. Odpoledne vyjely vozy některých linek, zcela k normálu se však provoz zřejmě nevrátí, dokud se počasí nezlepší.

Škody způsobené ledovkou mohou dosáhnout stovek milionů korun

Číst článek

Problémy jsou také s dodávkou elektřiny, kde namrzlé větve a popadané stromy poškodily vedení vysokého a nízkého napětí. Odpoledne byla nejhorší situace na Moravě a ve východních Čechách, výpadky se však týkaly i ostatních regionů.

Bez proudu jsou kvůli námraze tisíce domácností, na Přerovsku ČEZ vyhlásil kalamitní stav

Číst článek

Výstraha před ledovkou | Foto: Český rozhlas

ČRo, mkp, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme