Sledovali jsme ONLINE: Povolební vyjednávání začala, ANO a TOP 09 vylučují koalici v Praze

Letošní komunální volby jednoznačně vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů. Získalo skoro 33 tisíc mandátů. Většinu krajských měst ale ovládlo hnutí ANO. V prvním kole senátních voleb si pak nejlépe vedla ČSSD. Do druhého kola, ve kterém už se rozhodne o příštím senátorovi, prošlo 19 jejích kandidátů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zastupitelé Prahy diskutují o změně územního plánu

Zastupitelé Prahy diskutují o změně územního plánu | Foto: Filip Jandourek

Hnutí ANO ovládlo hlavně krajská města, kde devětkrát zvítězilo a čtyřikrát obsadilo druhé místo, a také pražský magistrát. O budoucí spolupráci by hnutí mělo podle svého šéfa Andreje Babiše přednostně vyjednávat s partnery z vládní koalice.

„Preferujeme samozřejmě v krajských městech koalice s našimi koaličními partnery. Nicméně jsou místa, kde místní organizace našich partnerů - jejich předchozí působení, neodpovídá úplně našim ideálům. Tam je to na našich krajských organizacích, jak budou postupovat,“ uvedl Babiš.

O možné spolupráci na pražském magistrátu jedná už hnutí ANO s ČSSD a Trojkoalicí složené z lidovců, Zelených a STAN. Ještě se sejde se zástupci České pirátské strany. Spolupráci s TOP 09 na pražském magistrátu Babiš odmítá.

„Je až trapné, jak TOP 09 a ODS stále opakují svůj program “antibabiš“, jednou je to estébák potom oligarcha a podobně. Myslím si, že jsou z toho zoufalí. My jsme dobyli pravicovou Prahu a to je obrovský úspěch," řekl Českému rozhlasu.

Možnou spolupráci v pražském zastupitelstvu s hnutím ANO vyloučil i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Jsme připraveni jednat o budoucí koalici, s výjimkou komunistů a ANO,“ zdůraznil.

„Za prvé, nikdo z nás neví, jaký má hnutí ANO program, což je velké riziko. Za druhé, v hnutí je koncentrace bývalých estébáckých struktur výrazně vyšší, než je celostátní průměr. Což by slušným demokratickým stranám mělo bránit uzavřít s ANO koalici na úrovni hlavního města,“ dodal.

V Brně bude vítězné hnutí ANO podle lídra Petra Vokřála jednat o spolupráci s druhou sociální demokracií, nebo také s hnutím Žít Brno, které překvapilo ziskem skoro dvanácti procent.

„To jsou ti nespokojení Brňáci, kteří mají touhu, aby s Brno řídilo jinak a jinými lidmi,“ vysvětlil.


Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD by preferoval, kdyby spolu vládní strany spolupracovaly i na komunální úrovni.

V senátních volbách byla nejúspěšnější ČSSD, do druhého kola vyšle 19 kandidátů

Číst článek

„Pokud se lidé dohodnou, budou sdílet své priority, které se budou týkat rozvoje těchto obcí a měst, mohou na řadě míst vzniknout koalice na půdorysu současné vládní spolupráce,“ naznačil.

Volební účast v komunálních volbách byla 43 procent, v těch senátních pak pod 39 procenty.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme