ONLINE: Státní zástupce chce pro Janouška za nehodu nejméně 7 let vězení

Státní zástupce požaduje pro podnikatele Romana Janouška nejméně sedm let vězení. Žalobce to dnes řekl u Vrchního soudu v Praze. Janoušek v roce 2012 srazil ženu autem a způsobil jí těžká zranění. Podle státního zástupce se jednalo o pokus o vraždu, za který by měl Janoušek dostat 10 let. V případě, že by se jednalo „jen“ o ublížení na zdraví, požaduje trest sedmiletý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Janoušek a jeho advokát Vít široký u Vrchního soudu v Praze (16. září 2014)

Roman Janoušek a jeho advokát Vít široký u Vrchního soudu v Praze (16. září 2014) | Foto: Filip Jandourek

V kauze už rozhodoval pražský městský soud, který letos v dubnu odsoudil Janouška ke třem letům vězení za ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Navíc podnikateli na pět let zakázal usednout za volant.

S verdiktem však nebyla spokojená ani obžaloba, ani obhajoba a obě strany se odvolaly.

Státní zastupitelství při odvolání i nyní argumentuje tím, že podnikatel o ženě před autem věděl a uvědomoval si, že jí může ublížit. Proto by měl podnikatel dostat přísnější trest, ať už za ublížení na zdraví, nebo za pokus o vraždu.

Kromě delšího vězení pak státní zástupce pro Janouška navrhl také delší zákaz řízení.

Naopak Janouškův advokát Vít Široký si myslí, že by měl být jeho klient úplně zproštěn viny nebo by měl odejít s podmínkou. Kromě údajných chyb při posuzování nehody či nesrovnalostí při výpovědích svědků poukázal také na to, že se Janoušek s ženou, již srazil, finančně vyrovnal.

Sám Janoušek při příchodu k soudu poznamenal, že verdikt nedokáže předvídat. „Udělal jsem chybu, už dva roky se s tím snažím vypořádat,“ řekl.

Kauza Roman Janoušek | Foto: Český rozhlas

Roman Janoušek a jeho advokát Vít široký u Vrchního soudu v Praze (16. září 2014) | Foto: Filip Jandourek

Český rozhlas, Mirko Kašpar, Jaroslav Gavenda, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme