Sněmovna bude hlasovat o výkupu kovového odpadu. Zákon jí vrátil Senát

Poslanci budou řešit výkup šrotu ve sběrnách. Příslušnou normu jim vrátil Senát s úpravami. S výjimkou autovraků navrhuje zakázat sběrnám výkup kovového odpadu od fyzických osob. Podle senátorů to pomůže zamezit krádežím kovů. Prodávat šrot ve sběrnách by tak mohli jen živnostníci a firmy, kterým by ale sběrny platily bezhotovostně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté kontrolují teplické sběrny kovů

Policisté kontrolují teplické sběrny kovů | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO přichází Senát se zpřísněním zbytečně brzy. Ministerstvo totiž chystá vyhlášku, která by zakázala veškerý výkup kovového odpadu za hotovost.

„Zakažme hotovostní platby. Jsme přesvědčeni, že to výrazně sníží dnešní kriminální byznys, který je na to napojen,“ říká ministr a dodává:

„Vyhodnoťme to společně s regulací sběren a dalšími opatřeními a za půl roku si řekněme, zda tyto kroky přinesly kýžený efekt, a pak případně uvažujme o zpřísnění.“

Poslancům ODS podle šéfa jejich klubu Zbyňka Stanjury senátní verze nevadí. „My si myslíme, že senátní verze je lepší, díky tomu, že dává nějaké nástroje – neříkám, že úplně – do rukou starostům, aby na svém území mohli řešit problém, který existuje,“ míní.

„Pokud přijde ministr s nějakým lepším řešením, klidně může. Pokud se zvýší pravomoci obcí a budeme společně více bojovat proti sběračům, je to jen dobře,“ podotýká Stanjura.

Jana Čermáková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme