Sněmovna má na neveřejném jednání probrat údajný únik informací z Bezpečnostní rady státu

Poslanci by dnes měli řešit možný únik informací z Bezpečnostní rady státu. Mimořádná schůze na toto téma by měla být neveřejná, o její svolání požádala opozice. Té se v úterý nepodařilo prosadit, aby Sněmovna projednala kauzu údajné výměny Libanonce Alího Fajáda za pět zadržovaných Čechů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

O vydání Fajáda žádaly Spojené státy americké, ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) žádosti nevyhověl.

O svolání mimořádné schůze požádali poslanci TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu - Národní Koalice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mimořádná schůze sněmovny by měla být neveřejná, upozorňuje reportérka Jana Čermáková

„Jsou věci, které, myslím, je možné vysvětlit a nepředpokládám, že poslanci to budou šířit dál," říká místopředseda poslanců TOP 09 Marek Ženíšek.

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa z ČSSD si ale myslí, že Sněmovna program mimořádné schůze neschválí.

„Takto probírat věci zpravodajských služeb a utajovaných informací na plénu Poslanecké sněmovny ztrácí smysl."

Podle opozice vláda v případu Fajáda selhala. Celá kauza podle ní ohrožuje bezpečnost českých občanů v zahraničí.

„To, že v médiích čteme, a potvrzuje to třeba ministr obrany, že byli vyměněni nějací naši občané za lidi podezřelé z terorismu, jaké výkupné bylo poskytnuto za dvě unesené Češky, a další věci, které zjevně unikají z Bezpečnostní rady státu, je něco, co nemůžeme přejít, a co hlavně vystavuje nebezpečí všechny občany České republiky, kteří cestují do zahraničí,“ říká šéf ODS Petr Fiala.

Sobotka svolal schůzku předsedů koaličních stran. Kvůli výzvám k rezignaci Stropnického

Číst článek

Podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky ale vláda udělá všechno pro to, aby bezpečnost občanů zajistila. Postavil se také za ministra spravedlnosti z hnutí ANO Roberta Pelikána, který se rozhodl nevydat Fajáda do Spojených států amerických. Ministr podle premiéra postupoval v souladu s českými zákony.

„Jsem přesvědčený o tom, že by to naši partneři měli respektovat, stejně jako my respektujeme jejich rozhodnutí, které oni učiní ve své vlastní jurisdikci, v rámci své vlastní suverenity. Nemám žádné informace ani žádné signály o tom, že by bylo narušeno naše spojenectví nebo spolupráce bezpečnostních složek,“ zdůraznil ve sněmovně Sobotka.

Pokud Sněmovna program neschválí, zůstane jen u vystoupení poslanců s přednostním právem. To jsou například šéfové klubů nebo ministři.

Jana Čermáková, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme