Sněmovna o rok odložila 21procentní DPH na prodej stavebních pozemků

DPH z prodeje pozemků se oproti původním plánům zvýší na 21 procent až o rok později. Sněmovna schválila senátní verzi novely o dani z přidané hodnoty, která tuto změnu zavádí až od roku 2016. A senátoři ulevili i živnostníkům. Ti budou v budoucnu odesílat kontrolní formuláře o DPH čtvrtletně, ne měsíčně, jak chtěla vláda. Prezident už zákon podepsal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Andrej Babiš

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Firmy tak budou od roku 2016 kontrolní hlášení k dani posílat do 25. dne následujícího měsíce, zatímco živnostníci jednou za čtvrt roku. Původní návrh pro obě kategorie počítal s měsíčním hlášením.

„Po debatě v Senátu, ve výborech i v rámci resortů a různých asociací jsme se sami podíleli na pozměňovacím návrhu. A proto s ním i souhlasíme,“ řekl ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

„Průměrný věk firmy, která dělá daňové podvody na státní rozpočet, je 24 dní, rekordní věk je osm hodin,“ poznamenal Babiš.

Novela také rozšiřuje režim přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. V případě poskytnutí služeb nebo dodání zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Cílem je zamezit podvodům.

Přenesení daňové povinnosti novela rozšiřuje vedle nynějšího převodu povolenek na emise skleníkových plynů nově například na dodání mobilních telefonů nebo některých plodin.

Novela naproti tomu ponechává limit pro povinnou registraci k dani na milionu korun, ačkoli se podle platného zákona měl od příštího roku snížit na 750 tisíc korun. Vláda argumentuje například zvýšením administrativy, které by nižší limit přinesl.

Změna u potravin pro celiatiky

Pro senátní verzi novely zvedli kromě koaličních poslanců ruce i zástupci KSČM a hnutí Úsvit.

„Senátní verze reaguje na obavy drobných podnikatelů, je to jisté vylepšení, navíc to mělo i podporu ministerstva financí. Je to krok asi potřebný, ale ukazuje se, že jakékoli zvyšování daňové výtěžnosti je rozporný problém a plakátová hesla pana ministra financí nebudou stačit,“ poznamenal komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Pravicovou opozici zákon nepřesvědčil. „Neschopnost státu vybírat daně nemůže zatěžovat a poškozovat poctivé podnikatele,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Kromě jiných opatření novela také mění podmínky u potravin pro celiatiky a fenylketonuriky. Suroviny pro výrobu potravin pro takto nemocné lidi převádí do desetiprocentní sazby DPH.

Jde například o mouky a směs pro výrobu bezlepkového chleba a další suroviny z luštěnin nebo brambor. Tyto suroviny navíc musí splňovat požadavky příslušné směrnice Evropské komise.

ČTK, Věra Pfeifferová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme