Sněmovna odmítla zavedení bezvízového styku s Tureckem

Česko odmítlo bezvízový styk s Tureckem. Evropské státy, které nejsou schopny chránit vnější hranici schengenského prostoru, by měly Schengen opustit, neboť ohrožují bezpečnost obyvatel všech zemí Evropské unie, uvedla dolní komora po dnešní debatě o migrační krizi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 8.12.2015

Poslanecká sněmovna 8.12.2015 | Foto: Filip Jandourek

Sněmovna, podobně jako na podzim, také důrazně odmítla zavedení stálého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie.

V konečném usnesení se píše i o nutnosti zajištění ochrany vnější hranice unie a humanitární pomoci pro uprchlíky mimo území EU. Sněmovna uložila vládě, aby se připravila na možné přesměrování toku migrantů s dopadem na Česko.

Tyto schválené návrhy připravily vládní kluby ČSSD, ANO, lidovců a opoziční TOP 09. Jejich další část dolní komora ale zamítla.

Měla podle nich například přivítat "pokroky při jednání s Tureckem, zejména dohodu o návratové politice" nebo podpořit peněžitou náhradu pro Turecko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme