Sněmovna přehlasovala Zemana, maturita z matematiky bude povinná

Od příštího roku budou muset předškolní děti povinně absolvovat poslední rok mateřské školy. Ve stejném roce se sjednotí přijímací zkoušky na střední školy. O čtyři roky později budou muset první středoškoláci povinně maturovat z matematiky. Rozhodla o tom dnes hlasy vládní koalice Poslanecká sněmovna, když opět schválila novelu školského zákona. Poslanci přehlasovali veto prezidenta Miloše Zemana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 8.12.2015

Poslanecká sněmovna 8.12.2015 | Foto: Filip Jandourek

„Sněmovna přehlasovala těžko pochopitelné veto prezidenta k novele školského zákona. Modernizace školství tak může pokračovat,“ glosoval výsledek hlasování na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Pan prezident respektuje rozhodnutí poslanců a uchovává si důvody, které ho vedly k vetování novely školského zákona,“ reagoval na přehlasování veta rovněž na twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněmovna přehlasovala prezidentské veto školského zákona. O podobnostech mluvila reportérka Lenka Jansová

Hlavě státu vadilo to, že na místo ve školce budou mít od roku 2020 nárok i dvouleté děti. Byla také proti vymezení školských obvodů spádových mateřských škol. A zákon Zeman poslancům vrátil i kvůli inkluzi, jejíž nová pravidla budou platit už od září.

Důvody popsal prezident v dopise adresovaném předsedovi Poslanecké sněmovny. Text Hrad zveřejnil na svém webu.

Prezidentovo odmítavé stanovisko dnes během zhruba dvouhodinové debaty podpořila opozice. Podle jejích zástupců navrhovaná opatření dílem zatíží obce a dílem jsou nadbytečná.

„Školka není určena k tomu, aby se tam jenom odkládaly děti, je to vzdělávací zařízení a každý, kdo tomu rozumí, vám řekne, že je úplně jiná péče vzdělávání dvouletých dětí a úplně jiná dětí od tří let,“ poznamenal například předseda ODS Petr Fiala.

Podobné výhrady zazněly i od komunistů. „Podle našeho soudu dvouleté děti patří do jeslí nebo do rodiny, nikoli do mateřské školy. Podle našeho soudu až od tří let patří děti do mateřské školy,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) návrh hájila mimo jiné s tím, že již nyní je ve školkách 40 tisíc dětí mladších tří let. Nadto koalice upozorňuje, že pro děti existuje i alternativa domácího vzdělávání.

Pro přehlasování prezidentského veta hlasovalo podle záznamu 106 poslanců ze 176 přítomných, potřeba bylo nejméně 101 hlasů, tedy nadpoloviční většina všech členů dolní komory.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme