Sněmovna přerušila jednání o hazardu. Kalousek vydržel mluvit několik hodin

Poslanci zatím o novele loterijního zákona nerozhodli. Schůzi včera večer po několik hodin úspěšně blokoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který chtěl upozornit na to, že koalice ve sněmovně přeskakuje projednávání opozičních návrhů. Krátce po půlnoci pak předseda sněmovny jednání přerušil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na schůzi Poslanecké sněmovny

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na schůzi Poslanecké sněmovny | Zdroj: ČTK

Novelu loterijního zákona předložil poslanec za hnutí ANO Jan Volný.

Kalousek kritizoval, že její projednávání předřadila koalice před desítky opozičních návrhů, které byly ve sněmovně dřív, a už dopředu avizoval, že je připravený svým proslovem jednání blokovat třeba až do rána, což jako poslanec s přednostním právem na vystoupení může.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání poslanců o hazardu a obstrukce opozice přiblížila redaktorka Věra Masopustová

Po debatě, v níž zaznělo třeba, že koalice dělá ze zástupců opozice poslance nižší kategorie, nebo protiargument, že i za vlád, v nichž byl Kalousek, museli opoziční poslanci čekat, se šéf poslanců TOP 09 dostal k plánované obstrukci.

K řečnickému pultu Kalousek přistoupil kolem půl deváté večer a s menšími přestávkami vydržel mluvit několik hodin. Poslancům při svém vystoupení představoval všechny možné úhly pohledu na hazard.

„Jako první se pojmem hry podrobně zabýval Johan Huizinga ve svém díle Homo Ludens, o původu kultury ve hře, a je to z roku 1938. Doporučuji k přečtení,“ líčil například (stenozáznam schůze lze najít na webu Poslanecké sněmovny zde).

Nakonec schůze trvala „jen“ krátce přes půlnoc. Sám Kalousek nejprve upozornil, že je jiný jednací den a na pořadu by měl být jiný bod, koalice však chtěla jednat dál.

Na to ODS a Úsvit ohlásily dvouhodinové pauzy na jednání svých klubů. Po dalších procedurálních návrzích nakonec předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) jednání přerušil.

„Takže z úcty k nám všem, abychom zachovali důstojnost, ukončím dnešní jednací den a sejdeme se v devět hodin vlastně již dnes ráno. Takže schůze bude pokračovat v devět hodin,“ konstatoval.

ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme