Sněmovna rozhodne o platech v pátek, ve hře je dál několik variant

O platech ústavních činitelů bude sněmovna definitivně hlasovat v pátek. Po několikahodinové debatě prošel zákon druhým čtením. Původní vládní návrh počítal s růstem platů poslanců, senátorů, ministrů a prezidenta o procento, teď už ale koalice jednotná není. Koaliční strany i opozice přišly hned s několika variantami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014

Poslanecká sněmovna 16.7.2014 | Foto: Filip Jandourek

KDU-ČSL navrhla, aby se platy ještě pro příští rok nechaly zmrazené a pak se věc řešila systémově i pro obce a kraje.

„Pokud nejsem schopni se dohodnout letos a pokud se pořád dostáváme do nějaké situace, kdy jsme pod tlakem, ta pro nás to není komfortní a přišli jsme s tímto návrhem,“ uvedl šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání sněmovny o platech ústavních činitelů sledovala reportérka Věra Masopustová

Podrpořit tento návrh jsou ochotní i poslanci hnutí ANO, i když by podle předsedy jeho klubu Jaroslava Faltýnka by dali raději přednost zvýšení o jedno procento. Opoziční hnutí Úsvit chce platy poslanců, senátorů, ministrů a prezidenta zmrazit také, ale až do roku 2018.

Sociální demokraté navrhují nárůst o procento, připouští však až tři a půl procenta. Se svým návrhem přišel i předseda sněmovny z ČSSD Jan Hamáček. Počítá s postupným nárůstem platů - příští rok o necelá tři procenta, tedy zhruba o 1500 korun.

„Já jsem věřil, že bude možné dosáhnout nějaké shody. V situaci, kdy jednotlivé poslanecké kluby začaly navrhovat vlastní řešení, tak jsem se bál a stále se bojím, že by došlo k blamáži, kterou nikdo nechce. Jako předseda sněmovny cítím jistou zodpovědnost za fungování sněmovny i za image sněmovny na veřejnost, a proto jsem se rozhodl předložit vlastní návrh, systémový návrh a návrh jednou pro vždy,“ vysvětlil Hamáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh jednání o platech komentovali na Radiožurnálu předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura a místopředsedkyni poslaneckého klubu ANO Radka Maxová

TOP 09 podle předsedy svých poslanců Miroslava Kalouska v pátek o platech hlasovat nebude.

„My jsme byli ochotni podpořit dohodu, která by byla stoprocentní. To dohadování vládní koalice, která na to měla rok a pořád ještě neví, jak to chce řešit, je nedůstojné a my už se ho začínáme štítit. My se nechceme účastnit ani toho handrkování ani hlasování. Vládní koalice má většinu a ať si dohlasuje, co uzná za vhodné,“ podotkl Kalousek.

Vládní koalici kritizoval i předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. „Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL tady předvádí absolutní komedii na voliče. Oni si chtějí zvýšit platy, ve své vlastní bezradnosti se do toho zamotali,“ řekl.

Poslanci zkritizovali Sobotku, že zrušil dohodu klubů

Projednávání úprav platů dnes sněmovna na čas přerušila kvůli absenci premiéra. Bohuslav Sobotka (ČSSD) měl na odpoledne naplánované setkání s předsedkyní polské vlády Ewou Kopaczovou, jeho nepřítomnost však vadila opoziční ODS.

Když se Sobotka do sněmovny vrátil, poslanci z opozice i koaličního ANO se do něj poměrně ostře pustili za to, že premiér podle nich zrušil dohodu všech frakcí. "Zničil jste to, na čem jsme tady pracovali," řekla Sobotkovi místopředsedové dolní komory Jaroslava Jermanová (ANO).

Bohuslav Sobotka ale uvedl, že o dohodě o zhruba 14procentním růstu mezd nevěděl a následně s ní nesouhlasil, stejně jako stranické vedení ČSSD. Takové navýšení, jak ho navrhly rozpočtový a sociální výbor, opět označil za nepřiměřené.

„Já se domnívám, že by bylo krajně nespravedlivé, pokud by si zákonodárný sbor schválil výrazně rychlejší tempo nárůstu platů, než jsme schopni například valorizovat penze, než jsme schopni například zvýšit platy zaměstnanců veřejného sektoru. Já jako předseda vlády nemohu ignorovat zbytek společnosti jenom proto, abych se zavděčil Poslanecké sněmovně,“ prohlásil Sobotka.

Pokud by nebyla od ledna účinná žádná úprava platového zákona, mzdy politiků by vzrostly po několikaletém zmrazení automaticky o 26 procent.

Vývoj platu poslanců a senátorů | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme