Sněmovna schválila změny ve výkupech pozemků pro dálnice

Pravidla výkupu pozemků pro stavbu dálnic, silnic první třídy a další infrastruktury se nejspíš změní. Poslanci schválili ve zkráceném řízení příslušný zákon jednomyslně, nikdo nebyl proti. Normu teď posoudí Senát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba dálnice D8 u Řehlovic na Ústecku

Stavba dálnice D8 u Řehlovic na Ústecku | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Zákon počítá mimo jiné s tím, že se místo dosavadních maximálních limitů zavedou pevné ceny a omezí se bonus za výkup zemědělské a lesnické půdy.

„Navrhujeme, že výkupy za pozemky budou pevně stanoveny jako osminásobek ceny obvyklé, kterou posoudí znalec a je to v případě dobrovolného vykoupení ze strany prodávajících,“ zdůraznil poslanec za hnutí ANO Martin Kolovratník.

„Lidé v praxi jsou už na tento zákon připraveni, počítají s ním. A účinnost bude odložena z technických důvodů o dva měsíce, to znamená na 1. březen 2016,“ doplnil.

Norma by se měla vztahovat i na stavbu vodní nebo energetické infrastruktury. Připravila ji skupina poslanců, pro hlasovalo 131 zákonodárců.

Stát by nově také měl mít možnost kupovat pozemky určené ke směně za jiné, které od jejich vlastníků potřebuje, aby na nich mohl stavět.

Podle poslanců teď stát někdy nemá vhodné pozemky ve svém vlastnictví. Týká se to například zemědělců, kteří dávají přednost výměně za jiné pozemky před jejich prodejem.

Jana Čermáková, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme