Sněmovna schválila zrušení vojenského újezdu Brdy, podle armády je zbytečný

Sněmovna schválila vládní normu, která zruší Vojenský újezd Brdy a zmenší další výcvikové prostory. Armáda je v současném rozsahu podle ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO nepotřebuje. Předloha teď míří k projednání do Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský újezd Brdy

Vojenský újezd Brdy | Foto: Petr Kološ | Zdroj: Český rozhlas

Zrušení vojenského újezdu Brdy podpořilo 99 ze 176 přítomných poslanců, 45 jich bylo proti.

Podle ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO území ztratilo účel určení a jeho údržba armáda ročně přijde na desítky milionů korun.

Pokud bude návrh zákona platit, uvolní se asi 42 tisíc z celkové rozlohy zhruba 129 tisíc hektarů vojenských újezdů. Hranice změní újezdy Boletice, Březina, Hradiště a Libavá. (zdroj: ČTK)

„Újezd měl svoje opodstatnění v době, kdy naše armáda čítala zhruba 110 tisíc mužů, ale je naprosto nadbytečný v situaci současné,“ argumentoval Stropnický. Řekl, že armáda ušetří 70 milionů korun, neupřesnil ale, za jakou dobu.

K těm, kteří předlohu nepodpořili, patřili zejména poslanci ze Středočeského kraje, a to hlavně z ČSSD a KSČM.

Zachování Brd pro armádu navrhoval předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD), sněmovna ale jeho návrh odmítla. Středočeši ve sněmovně teď proto spoléhají na své kolegy v horní komoře parlamentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci schválili zrušení vojenského újezdu Brdy. Mluvili o tom hejtmani Plzeňského a Středočeského kraje Václav Šlajs a Miloš Petera z ČSSD

„Já doufám, že Senát bude rozumnější než Poslanecká sněmovna, vrátí to a vojenský újezd Brdy nebude zrušen,“ poznamenal sociální demokrat Antonín Seďa.

Středočeský kraj pochybuje o tom, že bude včas dokončena pyrotechnická očista území, a obává se developerské činnosti a znečištění vodních zdrojů. Je také proti změnám hranic mezi Středočeským a Plzeňským krajem, kterému má část území připadnout. Plzeňský kraj naopak zánik újezdu podporuje.

Poslanci dnes schválili roční odklad účinnosti zákona, platit tak začne od ledna 2016. Armáda tvrdí, že újezd bude zbaven munice do konce roku 2017 tak, jak to stanoví plán. Ochrana přírody má být zaručena tím, že den po zrušení újezdu bude v Brdech vyhlášena chráněná krajinná oblast.

Vojenský prostor | Foto: Lukáš Milota

„Zrušení je od 1. 1. roku 2016. Postupně budou přístupné oblasti zvětšovány tak, jak bude pyrotechnická očista probíhat, což bude zřetelně vyznačeno. Jde nám taky do značné míry o to, aby občané měli k dispozici velikou zachovalou přírodní oblast, kde mohou aktivně trávit volný čas,“ odmítl námitky odpůrců rušení újezdu ministr Stropnický.

Díky zákonu vznikne šest nových obcí. Sněmovna podpořila návrh poslanců ANO, aby v letech 2016 a 2017 dostávaly dvojnásobek částky, jež by jim jinak připadla z rozpočtového určení daní.

Vojenský újezd Brdy | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme