Sněmovna jedná o rozpočtu, poslanci v něm chtějí přesunout 3,5 miliardy

Sněmovna jedná o rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 100 miliard korun. Lídři koalice se ráno shodli, že nepodpoří poslanecké návrhy na přesun více než tří miliard, například na podporu sportu nebo na obnovu kulturních památek. Projde nejspíš jen dalších 250 milionů korun na nové sociální pracovníky v obcích a 200 milionů z dávek státní sociální podpory na investice v sociálních službách. Opozice rozpočtu vytýká například malé výdaje na investice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 3.12.2014

Poslanecká sněmovna 3.12.2014 | Foto: Filip Jandourek

Opozice návrh rozpočtu kritizuje. ODS, TOP 09 a hnutí Úsvit ho odmítnou, KSČM se podle svého předsedy Vojtěcha Filipa při hlasování zdrží. „Nebudeme odmítat státní rozpočet, ale nemůžeme za něj nést odpovědnost,“ uvedl Filip.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vládním návrhu státního rozpočtu na rok 2015 mluvil David Marek, ředitel oddělení finančního poradenství společnosti Deloitte

„Vláda říká, že to je rozpočet proinvestiční. Na konkrétních číslech se dá dokázat, že výdaje na investice jsou mnohem nižší, než byly v minulosti v dobách poměrně obtížných,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Naopak tam rostou výdaje na byrokracii, provozní náklady ministerstev, zvyšuje se tam počet úředníků. Vláda v tomto rozpočtu plánuje historicky nejvyšší mandatorní výdaje,“ upozorňuje Fiala.

Vládní návrh je podle opozice postavený na nereálných číslech a počítá s penězi, které mají přinést ještě neschválené normy. Odmítá proto i plánovaný stomiliardový schodek.

„Deficit, schodek státního rozpočtu se pohybuje pod třemi procenty HDP. Opozice kritizuje, že je málo investic. Já se domnívám, že v rozpočtu jsou dostatečné prostředky na investice. Oproti letošnímu roku je tam nárůst zhruba o 1,5 miliardy,“ reaguje na námitky předseda rozpočtového výboru Václav Votava z ČSSD.

Rozpočet 2015: Ve školství se průměrný plat zvýší o 753, na Úřadu vlády o 5308 korun

Číst článek

„Návrh státního rozpočtu není žádná katastrofa. Na druhou stranu hlavní výtka by asi měla směřovat k tomu, že je zbytečně rozhazovačný. V době, kdy ekonomika mírným tempem roste, není potřeba, aby vláda navyšovala rozpočtový deficit a ekonomiku dále stimulovala,“ říká David Marek, ředitel oddělení finančního poradenství společnosti Deloitte.

„Spíše by si měla šetřit prostředky, kdyby náhodou v budoucnosti došlo ke zhoršení ekonomické situace. Fiskální úsilí nebo stimul, kterého se česká ekonomika příští rok dočká, by se měl odložit na dobu, kdy bude opravdu potřeba,“ dodává Marek s tím, že domácnosti pocítí změny rozpočtu především díky zvýšení slevy na dani za druhé a třetí dítě a zavedení třetí, nejnižší sazby DPH. Tím zůstane v peněženkách lidí více peněz.

Státní rozpočet přehledně: Které úřady mají příští rok šetřit, a které si polepší?

Číst článek

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme