Sněmovna se vrací k zákazu kouření v restauracích, ANO ho chce urychlit

Stačí jedna věta a v českých restauracích a hospodách už si nezapálíte. Postarat se o to chtějí poslanci z hnutí ANO. Do současného zákona by rádi včlenili pasáž, která zakáže kouření ve všech podnicích společného stravování. Jejich návrh projedná sněmovna na lednové schůzi, která začíná právě dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Většina Čechů se zákazem kouření v restauracích souhlasí. Dlouhodobě to ukazují průzkumy veřejného mínění a potvrzují to i lidé, které Český rozhlas oslovil.

Pro je také personál, který si v zakouřených podnicích užije své. Zato provozní a majitelé hospod nebo barů to vidí trochu jinak.

„Je to dost značné omezení svobody a myslím si, že to je i zbytečné, protože trh si to vyřeší sám,“ domnívá se jeden z nich, další ale dodává: „Tento zákon je v Evropě bohužel hodně a i velcí kuřáci jako Italové se s tím museli smířit, takže pokud se to schválí, tak se s tím budeme muset smířit i tady v Čechách.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci hnutí ANO chtějí skoncovat se zakouřenými restauracemi, navrhují přitom změnit jedinou větu v zákoně. Více Věra Masopustová

Pro plošný zákaz kouření je i ministerstvo zdravotnictví. Prosadit ho chce od roku 2016, ale v daleko rozsáhlejší podobě.

Novela by se vedle tabáku totiž dotkla i prodeje alkoholu a drog. Jenže právě to podle poslanců z hnutí ANO může zpozdit její přijetí.

Jeden z předkladatelů zákona, poslanec Igor Nykl proto vysvětluje, že nechtějí ministerskému návrhu konkurovat, jen zákaz kouření urychlit.

„Probrali jsme to s národním protidrogovým koordinátorem panem (Jindřichem, pozn. red.) Vobořilem a říkal: Dobrý nápad, odtrhněte kouření, udělejte velmi jednoduchou novelu. Vůbec tím neblokujeme ministerský návrh,“ tvrdí Nykl.

O úplný zákaz kouření se snažili poslanci už několikrát, ale zatím vždy marně, a ani tentokrát nemusí být vládní koalice při hlasování jednotná.

Svědčí o tom zkušenost z loňského roku, kdy snahu o schválení novely v prvním čtení zablokovala s podporou komunistů koaliční ČSSD.

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme