Sněmovní ústavně-právní i imunitní výbor jsou pro zpřísnění podnikání ministrů

Návrh na omezení podnikání členů vlády má podporu sněmovního ústavně-právního výboru. Zpřísnit zákon o střetu zájmů doporučil i imunitní výbor sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada katedrály sv. Víta: předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová

Rada katedrály sv. Víta: předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová | Foto: Vojtěch Bureš | Zdroj: Český rozhlas

Poslanec ČSSD Jan Chvojka chce návrh přidat k novele zákona o střetu zájmů. Odmítají ho ale poslanci vládního hnutí ANO, podle nich totiž míří zpřísnění na předsedu hnutí a ministra financí Andreje Babiše.

„Není to namířeno proti komukoliv. Je to něco, co je podle mě standardní v civilizovaném světě,“ odmítá námitku Chvojka.

„Zákon o střetu zájmů je účinný 10 let, od té doby se doba velmi změnila a musíme reagovat na nové věci ve společnosti. To znamená, není to mířeno vůči žádné konkrétní osobě. Pokud zákon projde, tak se bude týkat až nově jmenovaných ministrů,“ dodává.

Chvojka chce, aby člen vlády nesměl být ovládající osobou ve firmách. Musel by skončit do dvou měsíců po nástupu do funkce. Nesměl by ani vlastnit média. Chvojka věří, že jeho návrh získá podporu i při projednávání na plénu sněmovny.

Návrh ČSSD omezit podnikání ministrů považuje ANO za porušení koaliční smlouvy

Číst článek

Výbor podpořil i návrh Martina Plíška (TOP 09) o omezení možnosti firem členů vlády ucházet se o veřejné zakázky. Plíšek navrhuje, aby se firmy, v nichž by měli členové vlády nejméně čtvrtinový podíl, nesměly hlásit o veřejné zakázky. Plíšek ve sněmovně už dřív neuspěl s obdobným omezením, které prosazoval do návrhu nového zákona o zadávání veřejných zakázek.

Zpřísnit zákon o střetu zájmů doporučil i imunitní výbor sněmovny. „Náš výbor doporučil novelu přijmout s tím, aby byly akceptovány návrhy, které náš výbor přijal,“ potvrdila jeho předsedkyně Miroslava Němcová z ODS.

„A samozřejmě na ústavně-právním výboru budou mít doporučení, aby byly přijaty jejich návrhy. Takže tyto návrhy se sečtou, a to bude předloženo Poslanecké sněmovně, aby v této verzi schválila zákon.“

Ve druhém čtení by měla sněmovna projednávat novelu o střetu zájmů v dubnu.

Návrh poslance Jana Chvojky z ČSSD omezit v novele zákona o střetu zájmů podnikání členů vlády považuje hnutí ANO za porušení koaliční smlouvy. Po mimořádném jednání předsednictva to minulý týden řekl místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Současný návrh poslance Chvojky porušuje koaliční smlouvu. A pokud budou koaliční partneři takto pokračovat, budou to oni, kdo můžou být zodpovědní za konec naší koaliční spolupráce,“ uvedl tehdy Faltýnek.

Podle něj je návrh na hraně ústavnosti, protože porušuje právo vlastnit majetek. Hnutí ANO o tom chce ještě s koaličními partnery jednat.

Jana Čermáková, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme