Sněmovní výbor doporučil přesunout v rozpočtu téměř dvě miliardy. Na sport a kulturu

Téměř dvě miliardy korun doporučil sněmovní rozpočtový výbor přesunout uvnitř státního rozpočtu na příští rok. Miliarda navíc by například měla jít na podporu sportu, 400 milionů na obnovu kulturních památek. Další peníze pak na hudební festivaly, jako je třeba Pražské jaro, Smetanova Litomyšl nebo Mezinárodní hudební festival Český Krumlov.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny (ilustr. obr.)

Koruny (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Pravicová opozice vyčítá vládě, že rozpočet nedostatečně podporuje vědu a výzkum nebo investice. Vadí jí také rozpočtový schodek ve výši 100 miliard.

„Klíčové rozhodnutí padlo už v prvním čtení skoro bez diskuse a obhajoby z vládních lavic. Schodek bude 100 miliard, přestože je obrovský růst, investice jsou omezeny o 30 procent proti době, kdy byla recese nebo stagnace, a s tím už rozpočtový výbor ve druhém čtení nemůže nic udělat,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přesunech peněz v rozpočtu diskutovali místopředseda rozpočtového výboru za ANO J. Volný a člen rozpočtového výboru a poslanec TOP 09 F. Laudát

Předseda rozpočtového výboru z ČSSD Václav Votava výhrady opozice odmítá.

„Myslím si, že tam jsou prostředky na investice. Dali jsme prostředky do sociální oblasti, i proto je rozpočet navýšený. Jsou tam peníze pro platy ve veřejné správě, pro vyrovnání platů pro policisty, jsou tam zahrnuty i další prostředky. Rozpočet především vyjadřuje současnou realitu,“ myslí si Votava.

Změny v rozpočtu zatím ještě nejsou definitivní. Do konce roku je musí ještě schválit celá sněmovna. Hlasovat by se mělo 10. prosince.

Základní parametry rozpočtu na příští rok, tedy příjmy, výdaje a schodek ve výši 100 miliard korun, schválili poslanci v prvním čtení koncem října.

Jana Čermáková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme