Sněmovnu čeká hlasování o veřejných zakázkách

Poslanci by dnes mohli rozhodnout, jestli se do soutěže o veřejné zakázky vrátí i akciové společnosti s akciemi na majitele, respektive doručitele. Sněmovnu čeká hlasování o novele zákona o veřejných zakázkách, která napravuje současný stav, kdy se akciové společnosti s anonymními akciemi o veřejné zakázky ucházet nemohou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Tomáš Adamec

Rychlé projednávání novely původně zablokovala ČSSD. Ta se ale s koalicí dohodla na změnách a umožnila zařazení tohoto zákona do programu této schůze sněmovny. To ale podle poslance Jeronýma Tejce z ČSSD neznamená, že sociální demokraté normu v závěrečném hlasování podpoří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novelu zákona o veřejných zakázkách v poledních Ozvěnách dne představila poslankyně za Věci veřejné Kristýna Kočí.

„My jsme umožnili, aby ve zkráceném řízení byl projednán návrh na změnu zákona o zadávání veřejných zakázek za jedné podmínky – že nebudou vypuštěny všechny instrumenty, které měly za cíl zprůhlednit informace o vlastnictví firem, které se ucházejí o veřejné zakázky,“ uvedl Jeroným Tejc.

Podle dohody koaličních stran s ČSSD nový návrh sice vrací do hry všechny akciové společnosti, ale tyto firmy budou muset informovat zadavatele zakázky o všech akcionářích, kteří vlastní víc než deset procent akcií.

Autorkami novely jsou poslankyně za Věci veřejné Karolína Peake a Kristýna Kočí, podle které novela odstraňuje pouze legislativní chybu, která vznikla poslaneckým přílepkem k původnímu zákonu. „Stále trváme na tom, že je potřeba připravit komplexní reformu veřejných zakázek a nejenom změnit zákon o veřejných zakázkách, ale primárně zákon o střetu zájmů.“

Přímá volba prezidenta

Sociálním demokratům se téměř jistě už nepodaří na dnes končící zářijové schůzi sněmovny záměr projednat jejich návrh novely Ústavy, která počítá s přímou volbou prezidenta. Zásadně proti jsou poslanci vládní koalice, kteří čekají na příslušný návrh ministerstva spravedlnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlasování o veřejných zakázkách bude ve sněmovně sledovat zpravodajka Milada Richterová

Poslanec Marek Benda z ODS zároveň upozorňuje, že pak k prosazení ústavních změn budou i v tomto případě potřebovat hlasy opozice.

„Bude třeba projednávat nebo předjednávat i s opozicí, má-li vůbec přímá volba prezidenta projít, protože je jasné, že koalice ústavní většinu nemá. Na druhou stranu návrh, který předložila sociální demokracie, já pokládám ze všech návrhů, které jsem kdy viděl k přímé volbě prezidenta, za úplně nejhorší. Myslím si, že tento návrh bude opravdu zamítnut,“ uvedl Marek Benda.

Sociální demokraté se ale svého návrhu nevzdávají a počítají s jeho zařazením na další říjnovou schůzi poslanců.

Urychlení výstavby dopravní infrastruktury

Pokud jde o pevně stanovené body dnešního jednání sněmovny, jako první je senátní novela o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Senátor Jiří Žák Rádiu Česko upřesnil hlavní smysl této normy:

„V okamžiku, kdy stát potřebuje vykoupit pozemek, dnes nabídne nějakou cenu, potom začne vlastníkovi uvozovkách vyhrožovat, že mu pozemek vyvlastní a až v další fázi se začne jednat o tržní ceně,“ řekl Jiří Žák.

Základ novely spočívá podle jeho slov v tom, že už od začátku by měla být nabídnuta za pozemek tržní cena, aby byla snazší dohoda.

I když vládní stanovisko k této normě je zatím negativní, ministr dopravy za Věci veřejné Vít Bárta Rádiu Česko řekl, že senátní normu ve sněmovně nechá projít do druhého čtení, tedy k podrobnějšímu projednání detailních ustanovení v příslušných výborech.

„Nemusím souhlasit s každým paragrafem navrhovaných norem, ale mám jednoznačně úctu k tomu, že jsou zde dobré nápady, jak efektivizovat výstavbu dopravní infrastruktury v České republice,“ uvedl Vít Bárta.

Doplnil, že věří, že bude prostor ještě provádět úpravy předložených norem.

Igor Maňour, Milada Richterová, Lenka Rafaelová, Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme