Sněmovnu čeká závěrečné hlasování o EET. Opozice hrozí Ústavním soudem

Poslance čeká závěrečné hlasování o zavedení elektronické evidence tržeb. To je zákon, od kterého si vládní koalice slibuje omezení daňových úniků. Pravicová opozice to ale vidí jinak. Novinka podle ní může zlikvidovat řadu drobných živnostníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve sněmovně

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve sněmovně | Foto: Filip Jandourek

Elektronické evidence tržeb se bojí hlavně majitelé malých obchodů nebo restaurací. Patří k nim i paní Alena, která má hospodu v Olomouci.

„Každopádně jsou to pro mě starosti navíc. V hospůdce si všechno dělám sama, takže fyzická i psychická zátěž a samozřejmě zátěž finanční, kterou netuším, jestli unesu,“ říká paní Alena a popisuje, co si bude muset kvůli elektronické evidenci svých tržeb pořídit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bitvu o elektronickou evidenci tržeb sleduje ve sněmovně Věra Masopustová

„Potřebuji vlastní počítač, vlastní zdroj, router, anténu, abych si mohla zaklíčovat pokladnu, monitor a hlavně spoustu peněz a času.“

Podle vládní koalice se ale podnikatelé problémů bát nemusí. ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL chtějí schválit zákon už dnes dopoledne. A to i přes protesty pravicové opozice, která schválení novinky několik týdnů blokovala. Podle šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka ale měla opozice na debatu dost času.

„Argumenty, které měly zaznít, zazněly a my se domníváme, že není možné, aby menšina blokovala přijímání zákonů ve sněmovně. Volby nějakým způsobem rozdaly karty, je tady vládní většina, která chce prosazovat svůj volební program.“ Opozice má ale na to jiný názor.

„To je jako fotbalový zápas. Vláda útočí, my se bráníme. Oni najednou vezmou míč do ruky a donesou ho do branky jako v ragby. Změní pravidla hry. Nejde jen o tento zákon. Pak to může použít kterákoli vláda vůči opozici a to je špatně,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Elektronická evidence tržeb v Evropě | Foto: Český rozhlas

Pravicová opozice hrozí, že se obrátí na Ústavní soud. Stížnost musí podpořit skupina minimálně jedenačtyřiceti poslanců. ODS jich má šestnáct. Bude proto potřebovat podporu i dalších opozičních stran.

Jistou podporu má u TOP 09. Přemýšlí o ní i KSČM a Úsvit - národní koalice. Ani těm se elektronická evidence tržeb nelíbí.

„Do dneška nikdo neví, kolik ten systém bude stát. Už se nám stává, že volají nějaké pochybné firmy a nabízejí registrační pokladny. Už se kolem toho rozjíždí byznys,“ říká šéf klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Máme obavy, že to nebude úplně fungovat. Když vezmu, jak funguje registr vozidel, kde je o několik řádů nižší počet operací, tak tohle bude mít zcela určitě vážné, ne-li fatální porodní bolesti,“ popsal výhrady komunistů Pavel Kováčik.

Koalice si prosadila hlasování v jedenáct hodin dopoledne, kdy se může o zákonech ve třetím čtení hlasovat. Ještě se ale chystá opozici nabídnout, že by se debata mohla výjimečně protáhnout i do odpoledních hodin. To ale opoziční strany nejspíš zamítnou.

Elektronická evidence tržeb - časová osa | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme