Sobotka: Bez růstu ekonomiky a mezd se Česko k západu nepřiblíží

Pomalé přibližování Česka k západním státům je pro premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD zklamáním. Dnes předseda strany prohlásil, že očekával rychlejší narovnání rozdílů, třeba v platech. Jeho strana chce proto ve vládě prosadit zvýšení minimální mzdy aspoň na 11 tisíc korun od ledna příštího roku i růst platů ve veřejném sektoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka v Interview Plus

Bohuslav Sobotka v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

"Jsme země, která se snažila a snaží dohánět ten velký rozdíl mezi východem a západem Evropy, který tu vznikl za komunistického režimu. Očekávali jsme, že to sbližování půjde rychleji. Pro mě osobně i pro sociální demokracii je to zklamání, že i po 25 letech od listopadu 1989 jsou tu tak velké životní rozdíly mezi Německem a Rakouskem a Českou republikou," uvedl Sobotka.

Pokud prý ekonomika neporoste a nezvýší se mzdy v soukromé sféře i věřejném sektoru, Česko podle premiéra životní úroveň Západu nikdy nedožene.

Na růst výdělků chce ČSSD tlačit růstem minimální mzdy. Podle sociálních demokratů by se od ledna měla zvednout přinejmenším na 11000 korun. Dohodu v koalici by Sobotka chtěl mít do pololetí, nutné je jednat i s odbory a zaměstnavateli.

Zaměstnavatelé skokový růst minimální mzdy odmítají. Podle nich se ze zvyšování nejnižšího výdělku stalo politikum a populistické předvolební téma. Žádají stanovení jasných pravidel pro přidávání. Chtějí, aby se v něm odrazil růst a vývoj ekonomiky. Odboráři naopak žádají zvýšení minimální mzdy aspoň na 11 500 korun.

Pracovníkům veřejného sektoru se zvýšil plat loni v listopadu, a to o tři procenta. Učitelé si přilepšili průměrně o 3,3 procenta. Lékaři a sestry dostali přidáno od ledna pět procent. Platy se zvedly i rok předtím.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme