Sobotka by měl podle ODS odvolat Stropnického. Kvůli potvrzení výměny unesených Čechů

Občanští demokraté vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD, aby odvolal ministra obrany. Martin Stropnický z hnutí ANO by měl podle předsedy ODS Petra Fialy odejít z vlády kvůli tomu, že potvrdil výměnu Čechů zadržených v Libanonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Stropnický

Martin Stropnický | Foto: Filip Jandourek

„Jestli lidé, kteří rozhodují o bezpečnosti naší země, neumí – a promiňte mi to slovo – držet jazyk za zuby, tak tam nemají co dělat. Bezpečnostní politika, zahraniční politika se nedělá v médiích, nedělá se za potlesku mas, ale dělá se odpovědně, a tam se právě dokazuje kvalita politika,“ uvedl Fiala.

Podle ODS má premiér na uzavřeném jednání Poslanecké sněmovny vysvětlit, jak bude vláda únik informací o výměně unesených Čechů řešit. Na stejném jednání poslanců by se podle občanských demokratů mělo rozhodnout i o zřízení sněmovní vyšetřovací komise.

Koaliční strany to odmítají. „Koaliční kluby se shodly na tom, že bychom preferovali variantu, aby tyto záležitosti byly projednány na uzavřeném jednání kompetentních výborů, to znamená bezpečnostního a branného, a potom aby tyto výbory daly nějaké stanovisko k eventuální další debatě,“ vysvětlil šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Pětice Čechů, kteří zmizeli v Libanonu před půl rokem, se zpět do vlasti vrátila ve čtvrtek. Absolvovali kontrolu v nemocnici a vyslechli je detektivové. Případ kriminalisté i nadále prověřují, jakékoliv další informace ale nezveřejnili.

Jedním z unesených byl Jan Švarc, právník Libanonce Alího Fajáda, o jehož vydání z české vazby žádaly Spojené státy. Společně s Fajádem byl Spojenými státy obviněn ze spolupráce s teroristy ještě Chálid Marabí a Faouzi Jaber. Oba jsou z Pobřeží slonoviny, avšak Marabí má i libanonské občanství.

Když se unesení čeští občané vraceli vládním speciálem zpět do země, byl Fajád z vazební věznice propuštěn poté, co ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nepovolil jeho vydání do USA. Stejně rozhodl i o Marabím, Jabera se rozhodnutí netýká.

V médiích se už předtím spekulovalo, že Fajád byl za unesené Čechy vyměněn. Ministr obrany Martin Stropnický v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že podmínkou propuštění Čechů v Libanonu bylo to, aby se Fajád nedostal do rukou vyšetřovatelů z USA. Jiní členové vlády se k tomu nevyjádřili.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme