Sobotka: Čeští vojáci se více zapojí do mírových misí OSN. Ucházíme se o Mali

Česká armáda zvýší svou účast v mírových misích OSN. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD to řekl na summitu svolaném americkým prezidentem Barackem Obamou na okraj Valného shromáždění OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na americkou vojenskou techniku se přišel podívat i premiér Bohuslav Sobotka

Na americkou vojenskou techniku se přišel podívat i premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Praha vyšle například důstojníky do mise na Golanských výšinách. Česká republika také nabízí své odborníky z řad policie a zdravotníků. Už v příštích měsících by se čeští vojáci měli podle Sobotky připojit k nizozemské armádě v africkém Mali.

„V pěti zemích se symbolicky účastníme misí OSN, ale rádi bychom v příštích letech naše zastoupení výrazně posílili, proto se nyní ucházíme o zastoupení v misi OSN v Mali, kam bychom rádi poslali naši vojenskou jednotku,“ řekl český premiér.

Spolu s ním přiletěl do New Yorku také jeden český voják na specializovanou operaci. Josef Brychta utrpěl střelné zranění nohy loni v Afghánistánu. Hlídal tehdy odpaliště raket a zabezpečení přístupových cest na základně Bagrám.

Brychta podstoupí operaci na Floridě a bude se tam i zotavovat. V Česku se předtím léčil v rámci programu Medevac.

Lenka Kabrhelová, Simona Bartošová, Tereza Chlubná, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme