Sobotka i Chládek odmítají připravit vysoké školy o stovky milionů

Vysoké školy by příští rok neměly přijít o stamiliony od státu. Po jednání se zástupci České konference rektorů o tom informovali premiér Bohuslav Sobotka a ministr školství Marcel Chládek oba z ČSSD. Odmítli tak plánované škrty ministerstva financí, které chtělo peníze školám ubrat, protože je méně studentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Marce Chládek

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Marce Chládek | Foto: Vláda České republiky

Pro letošní rok mají vysoké školy rozpočet přes 22 miliard korun. Pro příští rok plánovalo ministerstvo financí seškrtat tento rozpočet o necelou miliardu korun.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes ale po jednání s ministrem školství Marcelem Chládkem a českými rektory řekl, že vysoké školy by měly v roce 2016 dostat od státu stejně peněz jako letos. „Pro mne jsou důležitou prioritou výdaje na vzdělání,“ zdůraznil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vysoké školy by příští rok měly dostat stejně peněz jako letos. Hostem ČRo byl Tomáš Zima, předseda České konference rektorů a rektor UK

„Měl jsem možnost slyšet řadu argumentů, které podpořily požadavek českých veřejných vysokých škol na to, aby se nesnižoval objem finančních prostředků určený pro financování vysokého školství. Takže určitě budu velmi usilovat o to, aby k tomu nedošlo. A bude to jedna z důležitých rozpočtových priorit, o kterých budeme diskutovat,“ dodal Sobotka.

Uvedl, že ke konkurenceschopnosti se Česká republika nepropracuje tím, že bude snižovat daně nebo mzdy, ale tím, že bude investovat do vzdělání a do vědy a výzkumu.

„A nemůžeme to odkládat na nějakou neurčitou budoucnost, ale musíme to začít dělat pokud možno okamžitě,“ konstatoval Sobotka.

Plánované škrty jsou pro MŠ nepřijatelné

Ministr Marcel Chládek doplnil, že plánované škrty určené na vysoké školy jsou pro MŠ nepřijatelné. Bude trvat na tom, aby vysoké školy o peníze z rozpočtu nepřicházely.

„Zcela jednoznačně musí zachována částka, která byla i pro letošní rok. Mimochodem již letos se škrtalo o 0,4 miliardy, ale podařilo se nám to na ministerstvu školství vyvážit tak, že těchto 400 milionů korun jsme doplatili z resortu ministerstva školství,“ upozornil.

Předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima ve vysílání ČRo výsledky jednání s premiérem a ministrem školství hodnotil kladně.

„Odmítli jsme pokles finančních prostředků pro vysoké školy o 800 milionů plánovaný ministerstvem financí na příští rok. Zdůraznili jsme srovnání s ostatními zeměmi v Evropě a také jsme poukázali na to, že částka, kterou dostávají vysoké školy na jednoho studenta, nedosahuje hodnot, které dostávaly před 10 lety,“ poznamenal.

Upozornil, že v Česku kontinuálně klesá podíl HDP na vysoké školy a počet studentů na jednoho vysokoškolského profesora je prý nejhorší v zemích OECD a je dvakrát horší než v Německu.

„A já se ptám, proč na jednoho studenta dostáváme v roce 2015 o 10 tisíc korun méně než v roce 2006 a to nepřepočítávám inflaci,“ uzavřel předseda České konfederace rektorů Tomáš Zima.

Lenka Jansová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme