Sobotka kritizuje Babiše za neúčast ve vládní delegaci na setkání s Merkelovou

Návštěva německé kancléřky Angely Merkelové vyvolala další střet ve vládní koalici. Vicepremiér a ministr financí z hnutí ANO Andrej Babiš nebyl v delegaci, která kancléřku odpoledne přijala ve Strakově akademii. Předseda kabinetu Bohuslav Sobotka z ČSSD to kritizoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová v Praze

Angela Merkelová v Praze | Foto: Martin Svozílek

Andrej Babiš se s Angelou Merkelovou setká až na Pražském hradě, kam kancléřka přijela v 18 hodin za prezidentem Milošem Zemanem. Z vládní delegace se šéf hnutí ANO omluvil, protože měl dlouho naplánovaný jiný program - akci s ministryní školství a českými olympioniky.

Bohuslav Sobotka, který německou kancléřku do Prahy pozval, Andreje Babiše za jeho rozhodnutí zkritizoval.

„Skutečně nerozumím tomu, proč Andrej Babiš kolem toho vytváří takovéto polopravdy, lži – proč se neúčastní toho jednání na Úřadu vlády,“ řekl premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Andrej Babiš chyběl ve vládní delegaci, která přijala kancléřku Merkelovou. Premiér Sobotka ho za to kritizuje. Více od redaktorky Lenky Jansové

Babiš ale na své neúčasti ve vládní delegaci nevidí nic neobvyklého. Připomněl, že Angela Merkelová přijela na pozvání premiéra.

„Samozřejmě je to návštěva pana premiéra, (německý) ministr financí Wolfgang Schäuble, s kterým velice dobře spolupracuji, tady není. Tak nevím, proč se z toho dělá takový problém,“ reagoval na kritiku Babiš.

Na večeři v Lichtenštějnském paláci, kterou na počest kancléřky pořádá Bohuslav Sobotka po setkání na Hradě, už vicepremiér Babiš dorazí.

Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek Babišovo rozhodnutí vynechat program ve Strakově akademii nechtěl komentovat.

„Domnívám se, že je to velmi významná návštěva paní kancléřky a že je velmi vhodné si ji vyslechnout a také ji sdělit vlastní názory. Je to věc rozhodnutí každého, jak se postaví k tomu, že je tady velmi významný politik ze sousední země,“ poznamenal Bělobdrádek.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme