Sobotka navrhl na ministryni školství Kateřinu Valachovou

Premiér Bohuslav Sobotka navrhl na ministryni školství Kateřinu Valachovou. Je podle něj vzdělaná, dynamická a velmi pracovitá a má prý jasnou představu o úkolech ministra. Valachová by měla ve funkci vystřídat Marcela Chládka, kterého na návrh premiéra odvolal prezident Miloš Zeman. S kandidátkou na příští hlavu resortu školství se chce Zeman sejít příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová ( na  snímku z března 2014)

Náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová ( na snímku z března 2014) | Zdroj: ČTK

„Dnes jsem prezidentovi republiky předložil návrh, aby do funkce nové ministryně školství, mládeže a tělovýchovy jmenoval paní Kateřinu Valachovou, která v současné době pracuje jako náměstkyně pro legislativu ministra Jiřího Dienstbiera,“ uvedl Sobotka v tiskové zprávě zveřejněné na webu vlády.

O osmatřicetileté Valachové se spekulovalo jako o vážném kandidátovi na ministerský post po odcházejícím Marcelu Chládkovi už několik dní, oficiálně však její jméno Sobotka potvrdil až dnes.

„V konečném důsledku jsem se rozhodoval mezi dvěma nestranickými kandidáty, z nichž oba disponovali výbornými předpoklady pro to, aby ve funkci ministra školství uspěli,“ podotkl Sobotka. Ve hře byl v premiérových úvahách jestě prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech.

Sobotka ve své zprávě vyzvdihl zkušenosti Valachové z kanceláře ombudsmana, její znalost prostředí parlamentu i to, že se jako náměstkyně ministra Dientsbiera podílela na přípravě vládních zákonů, včetně těch, které předkládalo ministerstvo školství.

„Znám ji jako vzdělaného, dynamického a velmi pracovitého člověka, který má jasnou představu jak o odborném týmu, se kterým zajistí dobré fungování ministerstva školství, tak o úkolech, které po odchodu ministra Chládka leží před novým vedením úřadu,“ popsal kvality Valachové premiér.

Končící ministr školství Marcel Chládek hovoří s novináři po setkání s prezidentem na Pražském hradě | Foto: ČTK

Chládka, kterého by měla Valachová ve funkci vystřídat, se rozhodl premiér odvolat z funkce minulý týden – poté, co Mladá fronta Dnes přinesla informace o údajné Chládkově šikaně vůči podřízeným. Prezident Sobotkovi vyhověl a dnes Chládka odvolal.

Resort školství teď dočasně vede ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Kromě uklidnění situace na ministerstvu čeká premiér od příští šéfky resortu, že se bude soustředit na plnění vládního programu v oblasti školství.

„Prioritou je prosadit v Parlamentu již předloženou novelu zákona o vysokých školách, připravit reformu financování regionálního školství, zajistit viditelný pokrok v oblasti inkluzivního vzdělávání, zahájit rychle čerpání nových evropských fondů, zlepšit fungování technického a středního odborného školství v návaznosti na potřeby trhu práce a dokončit novou koncepci financování českého sportu,“ uvedl Sobotka.

I Valachová už mluvila o svých prioritách v nové funkci. Řekla mimo jiné, že by chtěla pokračovat v navyšování platů pedagogických i nepedagogických pracovníků ve školství a zaměřit se chce i na to, aby byl dostatečný počet míst ve školkách.

Kateřina Valachová | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme