Sobotka neschválil Ťoka na post ministra dopravy. Znovu se sejdou v sobotu

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD zatím neschválil kandidáta Dana Ťoka na post ministra dopravy. Od bývalého ředitele stavební společnosti Skanska chce ještě odpovědi na 10 doplňujících otázek, které se resortu týkají. Znovu se sejdou v sobotu v 11:30.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidátem hnutí ANO na ministra dopravy je dosavadní ředitel stavební firmy Skanska Dan Ťok

Kandidátem hnutí ANO na ministra dopravy je dosavadní ředitel stavební firmy Skanska Dan Ťok | Zdroj: ČTK

„Já jsem připravil pro pana Ťoka určité otázky a požádal jsem ho o to, aby mi na ně připravil písemnou odpověď. Rád bych znal názory pana Ťoka i na takové oblasti, jako je otázka zajištění dalšího rozvoje mýtného systému v České republice a další liberalizace železniční dopravy,“ vysvětlil Sobotka.

„Chci s ním také mluvit o tom, jakým způsobem má promyšleno to, aby čelil riziku střetu zájmů, které tady existuje,“ dodal.

Ťok argumentuje tím, že ve společnosti SKANSKA už skončil. Podle jeho slov si uvědomuje, že v případě, že by post ministra získal, musel by být na firmu přísnější než na ostatní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném střetu zájmů v případě nastoupení Dana Ťoka do funkce ministra dopravy mluvil politolog z Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek

„Já si myslím, že tady jde o to odpovědět a ujasnit si koncepci toho, co se na ministerstvu dopravy má udát, protože rozumím tomu, že častá změna ministrů dopravy a hlavně ředitelů na organizacích přímo odpovídajících ministerstvu dopravy je velká. Chtěl bych mít jistotu, že se stav bude stabilizovat,“ řekl po schůzce s premiérem Ťok.

Ujasnili si na ní priority a způsob vedení ministerstva.

Ťoka navrhlo hnutí ANO po rezignaci Antonína Prachaře. V případě získání ministerského křesla chce stabilizovat situaci na Ředitelství silnic a dálnic a přispět k tomu, aby se více investovalo do dopravy.

Kritici Ťokovi vyčítají, že přichází z jedné z největších stavebních společností v Česku. Jedná se podle nich o střet zájmu.

„V okamžiku, kdy přichází člověk, který je nejenom zakořeněný v jedné firmě, ale i v jednom oboru mezi celou řadou manažerů s podobným profilem, tak ta jeho role bude pochopitelně obtížnější, aby se dokázat oprostit od podezření,“ vysvětlil politolog z Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek.

Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme