Sobotka probere se Zemanem některé jeho výroky, chce sladit hlasy z ČR

Výroky Miloše Zemana z poslední doby budou jedním z témat prosincové schůzky prezidenta s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Premiér by chtěl „sladit“ hlas představitelů České republiky směrem do světa. Schůzku měl prý Sobotka s prezidentem domluvenou už před odjezdem do Ameriky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sobotkova návštěva USA byla naplánována na výročí sametové revoluce a byla spojena s odhalením busty Václava Havla v Kongresu

Sobotkova návštěva USA byla naplánována na výročí sametové revoluce a byla spojena s odhalením busty Václava Havla v Kongresu | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

„Počítám, že s panem prezidentem probereme zhruba to, co se odehrávalo v posledních třech nebo čtyřech týdnech z hlediska komunikace navenek. Mám určitě velký zájem jako předseda vlády, abychom sladili komunikaci ústavních činitelů,“ vzkázal Sobotka ze své americké cesty.

Miloš Zeman v poslední době vzbudil pozornost několika kontroverzními výroky. Třeba o lidských právech v Číně, o politických vězních v Rusku či o dění na Ukrajině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komunikaci mezi prezidentem Zemanem a členy vlády se věnoval mluvčí Jiří Ovčáček a politolog Lukáš Jelínek

Kromě tuzemských kritiků si jich všímá i zahraničí. Během čtyř dnů Sobotkovy návštěvy USA na ně upozornil třeba vlivný americký senátor John McCain, který je označil za „znepokojující“, a ozvalo se i ukrajinské ministerstvo zahraničí, které si kvůli Zemanovým výrokům předvolalo českého velvyslance.

Mluvčí prezidenta: Konzultace jsou pravidelné

„Především bych chtěl zdůraznit, že pan prezident pravidelně konzultuje zahraničně politické otázky jak s panem premiérem, tak s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem,“ uvedl mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček.

Nastávající schůzku s premiéra s prezidentem proto bere jako pokračování pravidelných konzultací.

„Tato schůzka byla domluvena již zhruba před 14 dny a je pokračováním kontinuální tradice, kterou pan prezident zavedl, to znamená tradici setkávání se členy vlády a diskusí o otázkách, které se týkají právě zahraničně politických věcí a postupu České republiky.“

K předvolání českého velvyslance na Ukrajině na tamní ministerstvo zahraničí Ovčáček uvedl, že prezident Zeman dlouhodobě podporuje nového ukrajinského prezidenta Porošenka.

„V tomto směru bych rád sdělil, že my se nebudeme vměšovat do vnitřních vztahů uvnitř Ukrajiny.

Ale na druhou stranu chci zdůraznit právě tento faktor společně s tím, že pan prezident podporoval a podporuje evropské ambice Ukrajiny spolu s územní celistvostí Ukrajiny,“ uvedl Zemanův mluvčí Ovčáček.

mkp, Tereza Chlubná, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme