Sobotka v PS: Migrační krize se musí řešit v zemích, odkud běženci přicházejí

Migrační vlnu by měl oslabit boj mezinárodní koalice proti takzvanému Islámskému státu. Poslancům to řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Ten ve sněmovně shrnul dosavadní kroky vlády při jednání v rámci Evropské unie a zopakoval, že Česko je i nadále proti uprchlickým kvótám. Od opozice si vláda za postoj k řešení migrační krize vyslechla kritiku; zastala se jí jen TOP 09.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní kontrola na hraničním přechodu Poštorná

Policejní kontrola na hraničním přechodu Poštorná | Zdroj: ČTK

„My budeme i nadále zdůrazňovat nutnost zaměřit se na řešení příčin krize, místo toho, abychom řešili následky, abychom donekonečna diskutovali o mechanické redistribuci uprchlíků, kteří stejně v České republice zůstat nechtějí, protože směřují do Německa nebo do Švédska,“ prohlásil před poslanci premiér Sobotka.

Podle KDU-ČSL by naše země měla v případě potřeby zvýšit ochranu státních hranic, především na jihu. Lidovci tak reagují na postoj západních zemí Evropské unie k řešení krize. Ten se podle KDU-ČSL zúžil na snahu vnutit ostatním zemím uprchlické kvóty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve sněmovně se debatovalo o uprchlické krizi. Diskusi sledovala parlamentní zpravodajka Věra Masopustová

„Budeme dále prosazovat, aby se Evropská unie začala urychleně zabývat v první řadě kroky, které co nejdříve povedou k ochraně vnějších hranic EU a Schengenského prostoru a perspektivně k zastavení přílivu migrantů do Evropy,“ řekl po jednání lidoveckého poslaneckého klubu šéf evropského výboru Ondřej Benešík a dodal:

„Teprve po provedení kroku číslo jedna a kroku číslo dva jsme ochotni debatovat o dobrovolném přerozdělení uprchlíků. Povinné kvóty nadále odmítáme.“

Česko proti sankcím za odmítání kvót

Česká vláda odmítá návrh na zkrácení evropských dotací pro ty státy, které nechtějí uprchlické kvóty. Myšlenku podpořil i německý ministr vnitra Thomas de Maiziére, kancléřka Angela Merkelová je ale proti. V debatě o postojích české vlády k řešení migrační krize to sdělil ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

„Já jsem moc nerozuměl výrokům pana kolegy de Maiziére, který dnes hovořil o možnosti krácení eurofondů, a jsem velice rád, že paní kancléřka jeho slova uvedla na pravou míru a řekla, že výhrůžky v Evropě pro dosažení konsensu nemají místo. Jsem velice rád, že je jasné, že se pan kolega de Maiziére unáhlil,“ poznamenal Chovanec.

TOP 09 postoj vlády ocenila

Opoziční TOP 09 ocenila postoj premiéra i ministrů zahraničí a vnitra k migrační krizi. Jejich pozice považuje za odpovědné a přiměřené.

„Jsme si vědomi, že migrační krize musí být řešena v rámci celé Evropské unie, všemi zeměmi, ve spolupráci. Není cestou stavět ploty, není cestou vyvolávat xenofobní nálady ani nálady strachu, ale cestou jsou věcná řešení a spolupráce všech evropských zemí,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Berlín, Vídeň i Bratislava žádají na příští týden summit EU k běžencům

Číst článek

Podle ODS by ale vláda měla na migrační krizi reagovat i novými zákony v sociální nebo bezpečnostní oblasti. „Různé státy, nejenom Maďarsko, ale třeba Dánsko přijímají nové zákony v azylovém řízení, v sociálních dávkách, v sociálním systému, trestní zákony, trestné činy,“ uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Vláda se tváří, že ji to nezajímá, že tady nic nepotřebujeme dělat, a předkládá nám jednu regulaci za druhou. Místo aby chránila bezpečí našich občanů, tak je chce pořád regulovat,“ dodal.

Úsvit pro nasazení armády na hranicích

Strana Úsvit - Národní koalice pak požaduje okamžité nasazení armády k ochraně českých hranic před přílivem uprchlíků. Policie podle předsedy strany Miroslava Lidinského nemá prostředky na to, aby na hranicích zajistila plnou kontrolu. Armáda by podle něj mohla využít optické a detekční kabely, termovize nebo termokamery.

„Tím, že Německo zavřelo hranice, všem vzkázalo, že se o sebe musí každý stát postarat sám. To pochopilo Maďarsko, Rakousko i Slovensko, kde okamžitě začaly hranice společně chránit armáda i policie,“ uvedl šéf Úsvitu.

Po necelých třech hodinách Poslanecká sněmovna debatu o uprchlické krizi odpoledne přerušila. Vrátí se k ní po příštím unijním summitu nebo po zasedání ministrů vnitra osmadvacítky.

Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme