Sobotkova vláda má za sebou první rok, premiér je s prací spokojený

Je to přesně rok, co prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě kabinet Bohuslava Sobotky. Voliči poslali do Strakovy akademie zástupce tří poněkud nesourodých stran - levicové ČSSD, nového hnutí ANO a na rodinu a tradiční hodnoty orientované KDU-ČSL. Za tu dobu se ve vládě vyměnili dva ministři a kabinet ustál i několik sporů mezi jeho členy. Start ale neměl před rokem jednoduchý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman (vlevo) Bohuslav Sobotka (vpravo), Úřad vlády

Prezident Miloš Zeman (vlevo) Bohuslav Sobotka (vpravo), Úřad vlády | Foto: Filip Jandourek

„Milý pane premiére, šest chyb v jeden a půl stránkovém dokumentu je docela dost a ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli,“ řekl prezident Zeman v reakci na dopis, kterým předseda vlády žádal o jmenování vlád.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Bohuslav Sobotka je i přes nelehké začátky s prvním rokem vlády ve Strakově akademii spokojený

Z kandidáta na post ministra životního prostředí udělal úřední šotek místo Brabce Brabence a z Mariana Jurečky, který se ucházel o post šéfa resortu zemědělství, pak ministra zdravotnictví Martina Jurečku.

To nemohl Miloš Zeman nechat bez povšimnutí. Prezident přesto vládu jmenoval, i když měl k některým jejím členům výhrady. Své si tehdy vyslechl například šéf resortu obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Miloš Zeman o jeho schopnostech zpočátku pochyboval. Teď už je podle Stropnického všechno v pořádku:

„Když jsem byl za panem prezidentem poprvé, zeptal se mě, kolik máme tanků. Když jsem tam byl naposledy, schůzka byla, dá se říci, partnerská.“

Jak kabinet pod vedením Bohuslava Sobotky plní svou koaliční smlouvu | Foto: Český rozhlas

'Rychlé' studium i zaměněné jméno

Hlavě státu se nelíbilo ani, podle jeho názoru, rychlé studium ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD na plzeňské fakultě. Ten bakalářský titul z Plzně nepoužívá a o tom, že by se o něj pokusil někde jinde, neuvažuje.

„Ve svém vzdělávání nedělám vůbec nic, protože na to nemám čas. Sebevzdělávám se tím, že si čtu materiály vlády, snažím se orientovat ve světě. Víceméně mi na nic jiného než na studium materiálů, které mám připravovat koncepčně na ministerstvo vnitra, čas nezbývá,“ vysvětlil Milan Chovanec.

Změnili jsme styl vládnutí, hodnotí rok vlády Bohuslav Sobotka

Číst článek

A zatímco ministři Stropnický a Chovanec výhrady prezidenta, jak říkají, snad rozptýlili, ministru životního prostředí Richardu Brabcovi z hnutí ANO Brabenec zůstal.

„Je fakt, že Brabenec se poměrně vžil, takže mi tak někteří kolegové říkají stále. Ale myslím si, že jsem pana premiéra i pana prezidenta snad už přesvědčil o tom, že Brabec je lepší než Brabenec,“ řekl ministr životního prostředí.

Opozice vnímá Sobotkův kabinet rozporuplně. Levice ho i chválí, pravice kritizuje

Číst článek

Přes poněkud rozpačitý start při jmenování na Pražském hradě je premiér Bohuslav Sobotka po roce s prací své vlády spokojený.

„Snažili jsme se lidi neobtěžovat rozsáhlými mediálními koaličními přestřelkami, ale soustředili jsme se na to, abychom stabilizovali zemi, začali plnit vládní program a věnovali se těm prioritám, které jsme lidem před volbami slíbili,“ řekl Bohuslav Sobotka.

Za hlavní úkol vlády pro tento rok považuje premiér i oba vicepremiéři, ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO a Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL, čerpání peněz z evropských fondů a boj proti daňovým podvodům.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme