Soghojanův advokát Kramarič požaduje po Česku odškodnění v milionech korun

Známý pražský obhájce Julius Kramarič chce po státu 13 milionů korun. Peníze požaduje za své trestní stíhání v procesu s údajným šéfem arménské mafie v Česku Andranikem Soghojanem. Podle obžaloby chtěl Kramarič uplatit dva svědčící vězně, aby při soudu lhali ve prospěch jeho klienta. Jenže soud obhájce nakonec osvobodil. Kramaričovo chování označil za neetické, ale nikoli trestné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti | Foto: Filip Jandourek

„Nabídl panu Štinčikovi úplatek za to, když uvede určité nepravdivé informace. Mělo jít o částku 500 tisíc korun,“ tvrdila v roce 2011 státní zástupkyně Pavla Píšová.

Jenže soud nepřesvědčila, pravomocný rozsudek zprostil Kramariče podezření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Advokát Julius Kramarič chce po státu 13 milionů korun. Kauzu shrnuje Martin Karlík

Za každý den trestního stíhání teď právník po státu požaduje 10 tisíc korun.

„Pokud jde o pana Kramariče, žádá o odškodnění ve výši více než 13 milionů,“ potvrzuje mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Ministerstvu končí lhůta

„Zatím ministerstvo spravedlnosti, konkrétně odbor odškodňování, stanovisko v této věci nezpracovalo. Lhůta nám uběhne v dubnu,“ uvedla Hrochová.

Kramarič se k případu nechce vyjadřovat. Jeho advokát Vladimír Vaněk potvrdil, že Kramarič o odškodnění žádá:

„Naši exposlanci mají už připravené uzavření dohody o narovnání s ministerstvem spravedlnosti, kdy by jim měly být vyplaceny nejméně tři miliony za to, že byli měsíc ve vazbě.“

„A konečně, pokud by i taková částka padla, tak je to odpovídající postavení pana doktora Kramariče,“ dodal Vaněk.

Soud zprostil Kramariče obžaloby

Pražský městský soud Kramariče osvobodil v roce 2014.

„Městský soud rozhodoval ve veřejném zasedání v dubnu loňského roku. Zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 6 a znovu rozhodl tak, že se obžalovaný Kramarič zprošťuje obžaloby, protože uvedený skutek není trestným činem,“ říká mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Kramarič se podle obžaloby snažil ovlivnit dva vězně před začátkem procesu s Andranikem Soghojanem.

Jednomu prý nabídl 500 tisíc korun. Chtěl po něm údajně, aby před soudem řekl, že vraždy nespáchal Soghojan, ale naopak klíčový svědek v případu.

Druhému vězni podle obžaloby Kramarič zase daroval drahé hodinky a půjčil mu 30 tisíc korun za to, že bude tvrdit, že se ho snažili policisté ovlivnit.

Kramarič obvinění od začátku odmítal.

mkp, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme