Soud bude řešit odvolání Lukoilu proti pokutě ve výši 27,5 milionu korun

Městský soud v Praze dnes projedná odvolání v kauze pokuty 27,5 milionu pro Lukoil Aviation Czech. Firma státu údajně nevrátila část leteckého petroleje a soud loni rozhodl, že musí zaplatit sankci. Na dnešním rozsudku zřejmě záleží i setrvání Martina Nejedlého ve funkci poradce prezidenta Miloše Zemana. Byl totiž jednatelem a stále je spolumajitelem společnosti. Hrad se podle verdiktu rozhodne, jestli ho odvolá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Loni v červnu Obvodní soud pro Prahu 1 řekl, že Lukoil Aviation Czech musí státu 27,5 milionu korun zaplatit. Pavel Hortig z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových rozhodnutí soudu přivítal.

„Ta smluvní pokuta byla sice vyšší než u ostatních dodavatelů, ale byla zcela na místě," uvedl tehdy Hortig.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud projedná odvolání společnosti Lukoil Aviation proti pokutě přesahující 27 milionů korun. Případ sleduje redaktorka Veronika Hlaváčová

Rozsudek se ale nelíbil zástupcům firmy, kteří od začátku tvrdí, že je celá žaloba protiprávní. Případ se tak dostal k soudu odvolacímu.

„Městský soud v Praze bude dnes v odvolání projednávat žalobu mezi Českou republikou - Správou státních hmotných rezerv - proti žalované společnosti Lukoil. Spor se týká nároků na zaplacení pokuty ze smlouvy o dodávky leteckého petroleje ze Státních hmotných rezerv a do Státních hmotných rezerv z roku 2009," říká mluvčí soudu Markéta Puci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odvolání v kauze pokuty pro Lukoil Aviation Czech mluvila analytička Radiožurnálu Jana Klímová

Jednatelem české pobočky ruské společnosti Lukoil byl do poloviny loňského roku Martin Nejedlý, který je dnes hradním poradcem pro ekonomiku. Prezident Miloš Zeman už dřív řekl, že o jeho setrvání rozhodne až po vynesení pravomocného rozsudku.

„Pokud bude pravomocný rozsudek, tak především v té první fázi pan prezident bude chtít s panem Nejedlým osobně hovořit a celou záležitost probrat, než podnikne další kroky," potvrzuje hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Česká pobočka Lukoilu je teď v likvidaci. Její zástupci se chtějí k případu vyjádřit až po pravomocném rozhodnutí.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme