Soud Davidu Rathovi přidělí obhájce. Bývalý hejtman tvrdí, že právníka má

Krajský soud v Praze musel odročit kauzu exposlance Davida Ratha na červen. Obžalovaný k soudu přišel opět bez obhájce, který měl přednést závěrečnou řeč.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath dostane od soudu obhájce ex offo

David Rath dostane od soudu obhájce ex offo | Zdroj: ČTK

David Rath dnes u soudu řekl, že počítal s tím, že ho přijde hájit advokát Michal Pacovský. S ním se dohodl na spolupráci v pátek. Pacovský ho ale nakonec hájit odmítl, protože si myslel, že má jít o nový případ. Nikoli o současný, který se už chýlí ke konci.

Exposlanec ale tvrdí, že ho po skončení spolupráce musí podle zákonné lhůty Michal Pacovský zastupovat ještě 15 dní.

„Trvám na tom, že mám obhájce, pana doktora Pacovského a on má plnit své zákonné povinnosti. Proč já bych měl dělat něco jiného, než co ukládá zákon?“ ptá se Rath.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vývoj v kauze exposlance Davida Ratha sledovala u Krajského soudu v Praze Veronika Hlaváčová

„Já jsem dostal od něho plnou moc, on tu plnou moc přijal, moji obhajobu převzal. A teď dělá, že o tom neví. To je prostě naprosto skandální.“

Právník Michal Pacovský, který nakonec odmítl Davida Ratha hájit, je teď v zahraničí. V SMS zprávě Radiožurnál napsal, že o kauze nic neví a že na dohodu musejí být dva.

Obžalovaný exposlanec Rath říká, že se v žádném případě nesnaží hlavní líčení zdržet.

Žalobce není překvapen

Státní zástupce Petr Jirát v chování obžalovaného vidí ale jednoznačné obstrukce. Další postup Davida Ratha ho prý nepřekvapil, přiznal ale, že za svou téměř 40letou praxi obdobný přístup obžalovaného nezažil.

Termín advokát ex offo pochází z latiny a znamená advokát z úředního příkazu čili advokát soudem přidělený k takzvaně nutné obhajobě. Ta nastává ze zákona, pokud obžalovaný již je ve vazbě či horní hranice hrozícího trestu převyšuje pět let. Přidělený advokát je povinen přidělenou obhajobu přijmout, zproštěn jí může být pouze z důležitých důvodů.

Čeká také další komplikace. Během dneška přidělí soud Rathovi advokáta ex offo. Bývalý poslanec ho ale může odmítnout, například pro nedostatek důvěry.

„Obžalovaný samozřejmě nemusí souhlasit s tím, že mu byl ustanoven obhájce ex offo, a má samozřejmě právo okamžitě si zvolit na plnou moc jakéhokoli jiného obhájce.“

„Třeba znovu doktora Jelínka s doktorem Černým a takoví obhájci zvolení mají přednost před obhájcem ustanoveným. Pak zaniká plná moc ustanoveného obhájce,“ připomněl Jirát.

„Situace je nyní taková, že obžalovaný není zastoupen žádným obhájcem, proto mu ho soud ustanoví ex offo ze seznamu ze seznamu vedeného soudem pro tyto účely. Obhájce bude ustanoven podle pořadí podle abecedního seznamu,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová. Jeho jméno ale zveřejní až po tom, co tuto informaci dostane exposlanec Rath poštou.

David Rath ukázal dopis, který poslal advokátovi Michalu Pacovskému | Foto: Veronika Hlaváčová

Vedla Davida Ratha čelí v této části případu také podnikatelka Lucie Novanská. Ona ani její právnička se ke kauze nevyjadřují.

Žalobce navrhuje pro Ratha trest 9 let vězení a propadnutí veškerého majetku. Podle něj se vědomě podílel na korupci ve veřejných zakázkách.

Rath od začátku svoji vinu popírá.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

mkp, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme