Proces s Rathem bude pokračovat podle plánu, soud odmítl žádost o odložení procesu

Středočeský krajský soud nevyhověl žádosti obhájkyně Davida Ratha o odložení procesu. Uvedla to Česká televize. Marcela Ondřejová chtěla delší dobu na prostudování spisu. Závěrečnou řeč ale nakonec bude muset přednést v plánovaném termínu 13. července. Šlo o třetí žádost v řadě. První soudce vyhověl, druhou a třetí zamítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath, soud

David Rath, soud | Foto: Filip Jandourek

„S tím prodloužením mně to žádné velké problémy nečiní, nemám časové problémy. Jsem toho názoru, že se dokážu připravit tak, abych 13. července přednesla závěrečnou řeč,“ uvedla Rathova advokátka.

Marcela Ondřejová tak vyvrátila tvrzení svého klienta, že uvažuje o odstoupení z obhajoby. Advokátka prý Davidu Rathovi řekla, že pokud nedostane na obsáhlý materiál delší lhůtu, nemůže svého klienta v polovině července hájit.

„Paní doktorka mě informovala, že stačila přečíst zhruba třetinu toho materiálu a že jí pan soudce nechce dát další čas. Pokud jí nevyhoví, tak není schopna zajistit obhajobu,“ řekl včera Rath.

Rathova nová advokátka nestíhá prostudovat spis. Žádá o odložení procesu

Číst článek

První žádosti o prodloužení lhůty na prostudování kauzy soud vyhověl a termín hlavního líčení přesunul na 13. července. Druhou i třetí ale už zamítl.

„Druhé žádosti soud nevyhověl, neboť prodlouženou lhůtu, kterou obhájkyni poskytl, považoval za dostatečnou,“ vysvětlila Ludmila Molišová z Krajského soudu v Praze

David Rath u soudu | Foto: Filip Jandourek

Ondřejová chodí studovat Rathův spis ke Krajskému soudu v Praze. Kolik materiálu už přečetla, neřekla. Přiblížila ale současnou spolupráci s exposlancem Davidem Rathem.

„S Davidem Rathem jsme v kontaktu, scházíme se každý týden. Hovoříme o různých alternativách způsobu vedení obhajoby. Hovoříme také o celém procesu, ale nějakou konečnou dohodu jsme ještě neuzavřeli,“ popsala Ondřejová.

Státní zástupce Petr Jirát nechce současnou situaci komentovat. Už dříve ale řekl, že David Rath zdržuje, protože se brání nástupu do vězení. Podle žalobce Jiráta je teoreticky možné, že exposlanec nakonec odmítne i soudem přidělenou advokátku:

„Obžalovaný samozřejmě nemusí souhlasit s tím, že mu byl ustanoven obhájce ex offo. Má samozřejmě právo okamžitě si zvolit jakéhokoli jiného obhájce. Takoví zvolení obhájci mají přednost před obhájcem stanoveným.“

Státní zástupce Petr Jirát navrhl obžalovanému Rathovi devítiletý trest vězení a propadnutí veškerého majetku.

V kauze padly první nepravomocné rozsudky letos v dubnu. Soud poslal manžele Kottovy na 7,5 roku do vězení. Podle verdiktu organizovali machinace s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. V kauze kolem exhejtmana Davida Ratha si verdikt vyslechlo také dalších sedm lidí.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Gavenda, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme