Soud poslal lobbistu Dalíka na pět let do vězení za údajnou korupci při nákupu pandurů

Lobbista Marek Dalík je vinen v případu korupce při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Za to má jít na pět let do vězení a zaplatit pětimilionovou pokutu. Rozhodl o tom Městský soud v Praze. Rozsudek není pravomocný. Dalík, který dnes k soudu nedorazil, vinu od začátku odmítá. Jeho advokát Tomáš Sokol se proti rozhodnutí soudu hned odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Dalík, soud

Marek Dalík, soud | Foto: Filip Jandourek

Žalobce Jan Kořán vinil Marka Dalíka z pokusu o podvod a žádal pro něj sedmiletý trest vězení a pokutu 22 milionů korun. Právník Tomáš Sokol navrhl pro svého klienta zproštění obžaloby. Soud dnes právní kvalifikaci změnil na trestný čin přijetí úplatku, u kterého hrozí až 12 let vězení.

Případ sahá do roku 2007, kdy Marek Dalík působil jako poradce tehdejšího premiéra Mirka Topolánka z ODS. Podle obžaloby lobbista předstíral, že má blízko k vládě a může ovlivnit její rozhodování. Údajně tak chtěl zhruba půl miliardy korun za to, že obchod zajistí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lobbista Marek Dalík je vinen v kauze nákupu pandurů pro armádu, rozhodl soud. Téma rozebrala analytička ČRo Marie Bastlová

„V dobách, kdy byl Mirek Topolánek premiérem, byl vliv Marka Dalíka naprosto klíčový,“ připomíná analytička ČRo Marie Bastlová.

„Jeho slovo v politice sehrávalo velmi významnou roli. Dnes už není tajemstvím, že to byl zejména Dalík, kdo v letech 2006 a 2007 vyjednával o podpoře pro Topolánkovu vládu. Přesvědčoval přeběhlíky, tehdejší poslance Melčáka a Pohanku z ČCSD, aby tuto vládu podpořili,“ vysvětluje analytička.

Na vyšetřování případu pracovali detektivové protikorupční policie v mezinárodním týmu s kolegy z Rakouska, v oboru justice spolupracovali s USA, Izraelem, Švýcarskem a Španělskem.

Topolánkova vláda kontrakt podepsaný předchozím Paroubkovým kabinetem zrušila, ale nakonec rozhodla o jeho pokračování. Česká armáda tak pořídila pandury za více než čtrnáct miliard korun.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme