Soud předvolal Zemana kvůli sporu o odměny za Lidový dům. Nepřijde svědčit osobně

Prezident Miloš Zeman nepřijde osobně svědčit k soudu. Bývalého předsedu ČSSD předvolal Obvodní soud pro Prahu 1 kvůli sporu o odměny za vysouzení Lidového domu. Notář Václav Halbich se u soudu domáhá 17 milionů korun za to, že podle svých slov pomohl sociální demokracii získat její pražské sídlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání | Foto: Filip Jandourek

„Pana prezidenta bude u Obvodního soudu pro Prahu 1 na základě plné moci zastupovat ředitel odboru legislativy a práva Kanceláře prezidenta republiky, doktor Václav Pelikán,“ sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Svědectví prezidenta si chtěl soud vyslechnout 1. února. „Prezident republiky byl v dotčené době statutárním orgánem ČSSD. Jeho svědectví má zřejmě přispět k objasnění skutečnosti, které povedou k rozhodnutí,“ vysvětlila mluvčí soudu Alena Novotná.

Na začátku ledna vypovídal u soudu také bývalý premiér a Zemanův nástupce v čele ČSSD Vladimír Špidla. Řekl, že si jméno Václava Halbicha vybavuje. Na detaily více než 15 let starých schůzek si ale nevzpomněl.

Halbich je jedním ze tří právníků, kteří ČSSD zastupovali ve vleklém sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Nemovitost získala strana definitivně v roce 2000 rozhodnutím Ústavního soudu.

Spor o Lidový dům | Foto: Český rozhlas

Martin Karlík, Tomáš Jelen, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme