Soud pustil z vězení muže odsouzeného za vraždu mladíka u klubu Cross v Praze

Místo dvanáctiletého trestu za vraždu utekl do zahraničí, policisté ho nakonec dopadli v Indonésii. Tomáš Toman, který v roce 2008 u pražského klubu Cross údajně při rvačce zabil mladíka, je teď na svobodě. Po šesti letech ve vězení ho propustil Městský soud v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Toman požádal o obnovu řízení – napadl především posudek soudního znalce Jiřího Strause, podle kterého Toman mladíka ubil pěstmi.

Obhajoba ale našla svědky, kteří uvedli, že na zabitého mladíka spadla dekorativní kovová konstrukce s těžkým kamenem na vrcholu, což potvrzuje i posudek, který si Toman nechal vypracovat na ČVUT.

Ústavní soud Tomanovi vyhověl a vrátil případ k Městskému soudu v Praze, který ve čtvrtek rozhodl, že obnoví proces a že obviněného bude vyšetřovat na svobodě.

„Jednání bylo velice emotivní. Očekávalo se, že soud povolí obnovu procesu, protože Ústavní soud dal za pravdu vědcům z ČVUT, že v případu došlo k velké řadě pochybení. Nicméně nikdo neočekával, že by byl Toman propuštěn na svobodu tak, jak se to později stalo,“ popisuje nezávislá novinářka Magdalena Sodomková.

Záměna výšky a špatná data v posudku

Obhajoba napadala hlavně posudek soudního znalce Strause. Podle Magdaleny Sodomkové v něm byly často základní chyby.

„V posudku soudního znalce Strause byly vážné pochybnosti. Například zaměnil i výšku obou chlapců, kteří se prali, měl tam i další špatná výchozí čísla, ale přicházel s jasnými obviněními, jak to vlastně bylo. Nicméně ČVUT prokázala, že tento posudek je absolutně nepřekontrolovatelný. On tam uvádí nějakou hypotézu a potom nějaké výsledné číslo, ale jak k němu došel, je absolutně nezjistitelné,“ vysvětluje novinářka.

Soudní znalec Jiří Straus údajné rozpory ve svém posudku odmítl komentovat. „Nebudu se k tomu vyjadřovat. Jsem vázán mlčenlivostí. Případ nebyl ukončen, takže se k tomu ani nemohu vyjadřovat,“ konstatoval.

Na Strause už bylo stížností několik

Není to ale poprvé, kdy Strausův posudek někdo u soudu zpochybnil. V roce 2013 Strause dokonce propustili z Policejní akademie, protože Nejvyšší soud našel nedostatky v jednom z jeho posudků - tenkrát se také jednalo o případ vraždy. Na Strause si navíc stěžovalo 15 profesorů a docentů z oboru biomechaniky – kritizovali právě jeho soudní posudky.

Proces by měl znovu začít v říjnu a je velmi pravděpodobné, že soud – mimo jiné i na základě zmiňovaných svědectví a posudku vědců z ČVUT – obvinění přehodnotí. To znamená, že Toman by nemusel být souzen za vraždu, ale méně závažný zločin, čímž by se snížila i trestní sazba. A vzhledem k tomu, že si Toman už 6 let odseděl, možná do vězení znovu nepůjde.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme