Soud rozhodne v kauze údajného tunelování Čepra. Žalobce žádá pro Krejčíře 15 let

Soud vynese rozsudek v kauze údajného tunelování státního podniku Čepro. Pro podnikatele Radovana Krejčíře žádá státní zástupce za podvod, padělání peněz a přípravu vraždy celníka až 15letý trest a propadnutí majetku. Nepodmíněné tresty odnětí svobody chce i pro údajné členy Krejčířovy zločinecké skupiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Krejčíř u soudu (foto z prosince 2013)

Radovan Krejčíř u soudu (foto z prosince 2013) | Zdroj: ČTK

Podle obžaloby se Krejčíř a bývalý obchodní ředitel Čepra Martin Pechan pokusili podnik vytunelovat pomocí fiktivních pohledávek ve výši zhruba tří miliard korun. Peníze vymáhali soudně a exekuci zastavila až policie.

Krejčíř pak chtěl údajně vymáhat po státu dvě miliardy korun tak, že nechal ve firmě Tukový průmysl uložit padělané peníze a chystal se podplatit celníka, který měl peníze naoko zabavit a uprchnout. Krejčíř se ho prý nakonec chtěl zbavit.

Po 33 jednacích dnech dnes soud vynese rozsudek, potvrdila mluvčí Markéta Puci:

„Městský soud v Praze v pátek vyhlásí rozsudek nad 11 obžalovanými, mezi nimiž je i uprchlý obžalovaný Radovan Krejčíř.“

Státní zástupce Jaroslav Dolejší žádá tresty při horní hranici sazby. Před rozsudkem to ale odmítl komentovat.

„Protože nechci zavdat nějaký důvod k tomu, aby byl zpochybňovaný postup státního zastupitelství v této věci,“ vysvětlil před časem Dolejší.

Obžalovaní u soudu vinu popřeli. Obhájkyně uprchlého Krejčíře Petra Lamková se odmítla před rozsudkem k případu vyjádřit.

Radovan Krejčíř je v současné době ve vazbě v Jihoafrické republice. Tamní soud ho viní z pokusu o vraždu, únos a držení drog. O vydání podnikatele usiluje Česko od roku 2007. V minulosti už ho české soudy odsoudily za daňové úniky a další skutky k víc než 10 rokům vězení.

Kauza Radovan Krejčíř | Foto: Český rozhlas

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme