Soud se zastal majitele obchodu, který dostal pokutu za zveřejnění fotky zloděje

Pražský městský soud rozhodl, že je v pořádku zveřejnit fotografii člověka, který vám něco ukradl. Zloději tak musejí počítat se zveřejněním své identity. Úřad pro ochranu osobních údajů ale zvažuje, že se proti rozhodnutí ohradí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud v Praze

Městský soud v Praze | Foto: Filip Jandourek

Před pražský městský soud se dostal případ majitele obchodu s elektrokoly. Ten dal na svůj facebookový profil fotografii člověka, který mu odcizil elektrokolo za 55 tisíc korun. K fotce zároveň připojil prosbu o pomoc při hledání dotyčného.

Za pár dní lidé kolo i pachatele našli a soud poslal zloděje do vězení. Majitel obchodu Jakub Dittrich ale musel zaplatit pokutu 5 tisíc korun a ještě tisíc korun jako náklady na správní řízení, které s ním kvůli zveřejnění fotografie vedl Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Přehrát

00:00 / 00:00

Zveřejnění fotografie zloděje není podle soudu přestupkem. O případ se zajímal redaktor Martin Karlík

Dittrich se proti rozhodnutí o pokutě nejdříve odvolal, to ale nepomohlo. „Ono je to trošku komické, protože o tom odvolání zase rozhodovali ti samí právníci úřadu, kteří už vydali to jedno rozhodnutí. Takže by byli sami proti sobě,“ říká majitel obchodu.

Aby se vyhnul exekuci, pokutu zaplatil, ale zároveň se obrátil na soud. A Městský soud v Praze teď rozhodl, že pachatel, který odcizí něčí majetek, musí počítat s tím, že jeho právo na ochranu identity není takové jako u člověka, který nic neudělal. A navíc, majitel má právo hájit svůj majetek.

ÚOOÚ zvažuje kasační stížnost

Úřad pro ochranu osobních údajů se nicméně s rozhodnutím Městského soudu v Praze nechce smířit a zvažuje podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Setrváváme na názoru, že záznamy mají být předány k dalšímu šetření Policii České republiky, a nikoliv zveřejňovány na internetu,“ uvedl mluvčí ÚOOÚ David Pavlát.

Jakub Dittrich tak ještě nemá úplně vyhráno. Doufá ale, že nakonec uspěje. Pak by mu Úřad pro ochranu osobních údajů nejspíš musel i vrátit zaplacenou pokutu. I když mu víc než o peníze jde o princip.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze kolem pokuty za zveřejnění fotky zloděje na sociálních sítích mluvil Jan Vobořil, ředitel společnosti Iuridicum Remedium

V praxi, za kterou pokutu dostal, tedy ve zveřejňování fotek lidí, kteří mu ukradli zapůjčené kolo, ale dál pokračuje.

„Pokud na někoho ukážeme prstem, dáváme si vždycky velký pozor na to, abychom si skutečně byli naprosto jistí, že to je někdo, kdo nám ukradl kolo nebo se něčeho dopustil. Nikdy bychom si nedovolili nějakým způsobem říkat: 'My si myslíme, že to je on‘,“ dodává Dittrich.

Každý rok musí po takovém kroku sáhnout zhruba čtyřikrát. Stává se totiž, že lidé si vezmou kolo na předváděcí jízdu a už se s ním nevrátí.

Vobořil: Verdikt nedává volnou ruku k zveřejňování fotek

S rozhodnutím soudu v tomto konkrétním případě, kdy byl pachatel krádeže odsouzen, souhlasí i Jan Vobořil, ředitel společnosti Iuridicum Remedium, která se zaměřuje i na otázky ochrany soukromí.

„Na druhou stranu se trochu obávám, aby verdikt nebyl interpretován tak, že například majitelé obchodů mají volnou ruku v tom zveřejňovat fotografie ať už pravých nebo domnělých zlodějů,“ upozornil ve vysílání Radiožurnálu.

„Zákon o ochraně osobních údajů dává možnost zveřejňovat osobní údaje v určitých případech a typicky u sledování bezpečnostními kamerami se prostě počítá s tím, že případné nahrávky budou předány policii a ta už má například ve svém zákoně zmocnění k tomu tyto údaje zveřejnit. To je běžný postup předpokládaný zákony,“ vysvětlil Vobořil.

mta, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme