Soud uložil katarskému princi za zneužívání školaček 11 měsíců vězení

Katarský princ Hámid bin Abdal Sání dostal za zneužívání českých školaček trest 11 měsíců a 8 dní vězení. V novém řízení o tom nepravomocně rozhodl v jeho nepřítomnosti Obvodní soud pro Prahu 2. Dnes 55letý katarský princ dívky údajně zneužíval v pražském bytě v letech 2000 až 2004. Před českou justicí se skrývá v Kataru, kam ho v roce 2005 vydalo ministerstvo spravedlnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katarský princ Sání má jít za zneužívání školaček na necelý rok do vězení. Rozhodl soud v novém řízení

Katarský princ Sání má jít za zneužívání školaček na necelý rok do vězení. Rozhodl soud v novém řízení | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Výše trestu kopíruje dobu, kterou Hámid bin Abdal Sání strávil před 10 lety v české vazbě. Délka vazby se od uděleného trestu odečítá.

Pokud se tedy proti rozhodnutí žádná ze stran neodvolá, cizinec do vězení nemusí. Zároveň by zanikl mezinárodní zatykač.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ katarského prince Sáního sledují reportéři ČRo Veronika Hlaváčová a Vojtěch Koval

Soudkyně Iva Fialová své rozhodnutí zdůvodnila tím, že od skutku uběhla dlouhá doba a že Sání žije v Kataru v podstatě v domácím vězení, protože je na něj vydán mezinárodní zatykač.

„Soud v tomto případě vzal v úvahu délku doby, která utekla nejen od spáchání toho trestného činu, kdy některé ty útoky jsou z roku 2002, takže vzhledem k tomu, že je konec roku 2015, tak samozřejmě to dlouhá doba je. I ta doba od toho původního odsouzení v roce 2005,“ uvedla mimo jiné soudkyně.

Na to poukazoval i advokát cizince Josef Lžičař, který rozhodnutí soudu označil za rozumné. „Faktem je, že tam bylo také zdůrazněno to, že ten stupeň společenské nebezpečnosti s odstupem doby klesá,“ řekl Lžičař.

Státní zástupce Kamil Švec vnímá rozsudek jako „racionální kompromis“. „Mám za to, že rozsudek je zákonný, že odpovídá výsledkům hlavního líčení a jeho odůvodnění je odpovídající,“ podotkl.

Přesto nechtěl mluvit v souvislosti s verdiktem o spokojenosti a případné odvolání si chce ještě rozmyslet.

Obžaloba viní Hámida bin Abdal Sáního z kuplířství, pohlavního zneužívání, ohrožování mravní výchovy mládeže a svádění k pohlavnímu styku. Muž od roku 2000 do svého zadržení v září 2004 údajně udržoval v pražském bytě opakované sexuální kontakty s mladistvými i nezletilými dívkami, kterým za soulož poskytoval peníze.

V roce 2005 Obvodní soud pro Prahu 2 Sáního nepravomocně odsoudil na 2,5 roku vězení, ve vazbě princ strávil 340 dní. Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec usiloval o předání případu do Kataru, což se nakonec také podařilo. Princ tam pobyl několik dní ve vazbě a poté ho pustili na svobodu.

Katarský prokurátor si vyžádal celý spis od české strany, který se tak musel přeložit do arabštiny. Nakonec případ ukončil, Česká republika však vydala na prince mezinárodní zatykač.

Ministra spravedlnosti Pavla Němce v souvislosti s kauzou vyšetřovala policie. Protože vyjednával se zástupci Kataru o vydání prince, řešilo se, jestli nezneužil pravomoc veřejného činitele. Nakonec byl případ odložen.

To, že Němec měl pravomoc katarského prince vydat, později potvrdil i Nejvyšší soud. Přesto exministrovo rozhodnutí několikrát prošetřovalo Nejvyšší státní zastupitelství – a to postupně pod vedením Marie Benešové, Renaty Vesecké a v roce 2011 i na příkaz nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ani jedno vyšetřování však žádné pochybení neprokázalo.

Kauza katarský princ Hámid bin Abdal Sání | Foto: Český rozhlas

mta, Veronika Hlaváčová, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme