Soud v kauze Nagyová vrcholí. Po víc než půlročním líčení by měl zaznít verdikt

Po víc než šestiměsíčním hlavním líčení v kauze Nagyová by dnes měly u Obvodního soudu pro Prahu 1 zaznít rozsudky. Kauza, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády Petra Nečase, se týká údajného zneužití Vojenského zpravodajství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Nagyová Nečasová soud

Jana Nagyová Nečasová soud | Foto: Filip Jandourek

Podle žalobců dala bývalá šéfka kabinetu předsedy vlády Jana Nagyová, dnes Nečasová, pokyn ke sledování někdejší manželky premiéra Radky Nečasové. Státní zástupce Rostislav Bajger žádá pro obžalované tresty tří až čtyř let vězení.

„Jsme přesvědčeni o vině všech obžalovaných a navrhovali jsme poměrně přísné, nepodmíněné tresty,“ uvedl Bajger.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosavadní líčení v kauze Nagyová shrnula redaktorka Veronika Hlaváčová

Hlavní obžalovaná Jana Nečasová k soudu přišla od loňského listopadu jen dvakrát. Omluvila se i z jednání, během kterého soudkyně přehrávala odposlechy jejích telefonických hovorů.

V nich mim jiné zaznělo i několik ostrých výrazů na adresu někdejší premiérovy manželky a také k premiérovi nebyla jeho podřízená zrovna uctivá, když ho nazývala třeba „primitivem“.

Bývalý premiér Petr Nečas v případu vystoupil i jako svědek. Popřel, že by jeho současná žena spáchala trestný čin.

„Moc nemohu mluvit, zasedání bylo uzavřené, nicméně podle mého nejhlubšího přesvědčení k žádné nezákonné činnosti nedošlo,“ řekl Nečas.

Podle Nečase žádné sledování neprobíhalo, sledování však potvrdili někteří další svědci.

Bývalá manželka expremiéra Petra Nečase Radka přichází k soudu, kde má vypovídat v kauze Nagyová | Foto: Veronika Hlaváčová

Nečasova někdejší manželka Radka u soudu řekla, že si zpravodajců v okolí svého bydliště nevšimla. V době sledování však prý dostávala anonymní zprávy.

„Ano, občas mi chodily dehonestující SMS zprávy. Přiznám se, že jsem si řekla, že to od toho člověka je více či méně ubohé jednání,“ podotkla Radka Nečasová.

V případu čelí obžalobě také dva bývalí ředitelé Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondrej Páleník a také zpravodajec Jan Pohůnek. Ten stejně jako ostatní vinu odmítá.

„Po celou tu dobu, co probíhalo soudní přelíčení, tak nebyl předložen jediný důkaz, který by ukázal, že to, co obžaloba uvádí v té výrokové části, se stalo,“ řekl Pohůnek.

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

kov, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme