Soud začal projednávat kauzu Rusa Dogajeva. Je podezřelý z pokusu o únos letadla

Městský soud v Praze začíná rozplétat případ pokusu o únos letadla. Z toho obžaloba podezírá Rusa Jevgenije Dogajeva. Muž cestoval v roce 2006 z Moskvy do Ženevy. Kvůli jeho výhružkám a rvačce na palubě ale musel letoun nouzově přistát v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadla ruské společnosti Aeroflot

Letadla ruské společnosti Aeroflot | Foto: www.aeroflot.ru

Dogajev, který si během vyšetřování změnil jméno na Rotshtein, se hájí tím, že byl v době incidentu silně opilý. Podle právníka Adama Černého navíc bral léky:

„Už ta skutečnost, že v letadle byla celá jeho rodina a plán cesty byl do Ženevy oslavit Silvestra, podle mě naprosto vylučuje jakékoli jiné záměry – to co je psáno v obžalobě. Že by chtěl nějakým způsobem kontrolovat letadlo, což bylo v jeho stavu naprosto nemožné.“

Dogajev letěl v roce 2006 s rodinou na silvestrovské oslavy do Švýcarska. Silně opilý na palubě letadla společnosti Aeroflot údajně požadoval přistání v Káhiře. Vyhrožoval prý, že má bombu, a snažil se dostat k pilotům.

Stroj pak nouzově přistál na letišti v Praze a Dogajev skončil v rukou české policie. Rus strávil po incidentu dva roky v Česku. Složil dvě milionové kauce, aby mohl být propuštěn z vazby.

Soud v září 2008 rozhodl, že bude vydán do Ruska, kde by ho čekala vazba a vyšetřování kvůli únosu letadla. Muž se však na letiště nedostavil a po advokátce vzkázal, že je v jiné evropské zemi.

V prosinci 2008 jej zatkla britská policie, ale později byl propuštěn. O tři roky později dostal v Británii azyl. V české vazbě je od loňského října, kdy ho Velká Británie do Česka vydala.

Za ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku mu hrozí až 15 let vězení.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme