Soud zastavil stíhání někdejšího správce VZP Pečenky. Je promlčené

Soud dnes zastavil trestní stíhání Antonína Pečeny, někdejšího nuceného správce Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ten měl před deseti lety uzavřít spornou smlouvu mezi VZP a pražským protonovým centrem, která zařízení zaručovala pro dobu 15 let příjem ve výši jedné miliardy korun ročně za léčbu několika stovek pacientů. Pečenka byl obžalován za zneužití pravomoci, podle Obvodního soudu pro Prahu 3 je ale případ promlčený.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někdejší náměstek ministra zdravotnictví Antonín Pečenka (vpravo) před jednáním soudu

Někdejší náměstek ministra zdravotnictví Antonín Pečenka (vpravo) před jednáním soudu | Foto: Iveta Záleská

Podle předsedy senátu Radka Maříka byl Antonín Pečenka obviněn až v roce 2013, tedy dva roky po skončení promlčecí lhůty, a proto ho nelze stíhat.

Mařík ale uznal názor odvolacího soudu, podle kterého Pečenka zneužil svoji pravomoc, když jako vysoký státní úředník takovou smlouvu řádně neprojednal s nadřízenými orgány a postupoval netransparentně.

„Kdy tak učinil právě těmi netransparentními kroky, způsobem, který se vymykal těm obecným požadavkům kladeným na výkon funkce ve státní správě. Tedy že tu věc neprojednal s nikým z té organizace, do jejíhož čela byl ustanoven, ať už VZP, tak také na tom ministerstvu,“ uvedl soudce.

Státní zástupce Pavel Prygl s usnesením soudu nesouhlasí, na místě proti němu podal stížnost. Ta však nemá odkladný účinek.

„Je zřejmé, že v tomto případě šlo o privilegování jednoho podnikatelského subjektu na úkor ostatních s tím úmyslem, aby takovýto subjekt získal financování od strategického partnera, na které by jinak - bez přičinění státního úředníka - nedosáhl,“ uvedl státní zástupce.

Antonín Pečenka i dnes svou vinu odmítl s tím, že chtěl v Česku zavést nejmodernější technologii na léčbu rakoviny.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme