Soud zprostil viny Nečasovou a tři bývalé zpravodajce v kauze Vojenského zpravodajství

Obvodní soud pro Prahu 1 opět zprostil viny Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) a tři bývalé zpravodajce Milana Kovandu, Ondreje Páleníka a Jana Pohůnka v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce Rostislav Bajger se na místě odvolal a případ se tak přesune k pražskému městskému soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová) s manželem Petrem Nečasem. Vpravo je její advokát Eduard Bruna

Bývalá šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová) s manželem Petrem Nečasem. Vpravo je její advokát Eduard Bruna | Zdroj: ČTK

„Skutky obsažené v žalobním návrhu nebyly trestnými činy,“ shrnula ve stručném odůvodnění rozsudku soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová. Stejně v případu rozhodla už loni v květnu.

Nepřesvědčily ji ani výslechy nynějšího velvyslance při NATO Jiřího Šedivého a šéfa policejního Útvaru zvláštních činností Vladimíra Šibora, které podle státního zástupce potvrdily verzi obžaloby.

Šedivého výpověď ale podle soudu byla osamocená, Šibor se pak podle Králové k řadě věcí nemohl vyjádřit. Během opakovaného projednání soud přehrál i některé nové odposlechy.

Ty podle soudkyně pouze potvrdily vztah Petra Nečase a Jany Nagyové. „Pan svědek Nečas obžalovanou miloval, měl k ní blízký vztah. To, že se chtěl rozvést, vyplývá z odposlechů. Nevidím důvod, proč by paní obžalovaná takto krkolomným způsobem měla dosáhnout rozvodu,“ uvedla soudkyně.

Nic se neprokázalo, je třeba volat Ištvana a další k zodpovědnosti, říká Marek Benda

Číst článek

K soudu dnes dorazili pouze tři zpravodajci. Jana Nečasová sice k soudu včera přišla, dnes se ale omluvila a rozsudek jí tak bude tlumočit její obhájce Eduard Bruna.

Bruna už před vyhlášením verdiktu prohlásil, že během opakovaného projednání případu nezazněly žádné nové informace, kvůli kterým by Nečasovou nebo bývalé důstojníky bylo možné odsoudit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud zprostil Janu Nečasovou a tři bývalé zpravodajce viny v kauze Vojenského zpravodajství. Okomentovala to analytička Českého rozhlasu Marie Bastlová a šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz Sabina Slonková

Obžaloba tvrdí, že bývalá šéfka kabinetu premiéra Nečase v roce 2012 zaúkolovala tajnou vojenskou službu, aby sledovala tehdejší Nečasovu manželku Radku. Podle žalobce se Jana Nečasová (tehdy Nagyová) snažila získat na tehdejší manželku premiéra kompromitující informace, aby přistoupila na rozvod.

Zpravodajci se hájili tím, že šlo o takzvané kontrasledování, které mělo tehdejší ženu premiéra Radku Nečasovou chránit. Existovaly prý obavy, že premiérově rodině hrozí nebezpečí. Nečas jako svědek vypověděl, že Vojenskému zpravodajství zadal úkol on sám, Nagyová prý jen zprostředkovávala komunikaci.

Zvážíme návrh na výměnu soudkyně, říká po osvobození Nečasové a zpravodajců žalobce Komár

Číst článek

Žalobce se hned odvolal

Státní zástupce Rostislav Bajger je ale přesvědčený, že se potvrdila verze obžaloby. I proto teď čtveřici navrhoval stejné tresty jako před rokem. Někdejšímu šéfovi Vojenského zpravodajství Milanu Kovandovi bez dvou měsíců 4 roky, Janě Nečasové a Ondreji Páleníkovi 3,5 roku, Janu Pohůnkovi tři roky a čtyři měsíce.

Proti osvobozujícímu verdiktu se státní zástupce na místě odvolal. „Očekávali jsme, že v rámci odůvodnění budou zmíněny důkazy, které předložila obžaloba. Ať už se jedná o záznamy sledování, určitá konstatování odposlechů, záznam telekomunikačního provozu, svědecké výpovědi, listinné důkazy. Opětovně jsme se toho nedočkali,“ řekl Bajger.

„Konstatuji, že je pomalu sisyfoskou prací, aby samosoudkyně rozhodla o vině. Počkáme si na písemné vyhotovení. Jsme už teď přesvědčeni, že kvalifikovaně nelze zprošťující rozsudek odůvodnit.“

Bajger tvrdí, že z důkazů jasně vyplývá, že Jana Nečasová chtěla získat v roce 2012 na tehdejší manželku premiéra Radku kompromitující informace, aby ji k rozvodu přinutila. „K tomu motivu se vyjadřoval i odvolací soud. Je třeba nehodnotit ty odposlechy, ale i s tím, jaký vztah měla paní Nečasová k předchozí manželce.“

Ištvan by měl skončit, z mafiánské chobotnice zůstaly jen nezdaněné kabelky, říká Gazdík

Číst článek

Naopak podle jednoho z obžalovaných, bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, nemohl soud rozhodnout jinak. „Je to boj o přežití Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, aby aspoň nějak dokázali, že ten spektakulární zásah měl nějaké odůvodnění,“ reagoval Páleník. „Já tady můžu říct, že to jednání nemohlo být veřejné, to by veřejnost viděla, co státní zastupitelství dokázalo vylhat,“ dodal.

„Ve spise je pár umolousaných fotografií pořízených mobilním telefonem. Na fotografiích je dáma, která jde po ulici, což by mělo být zásahem do ústavních práv paní Nečasové. Je tvrzeno, že když fotografie byly pořízeny vojenskými zpravodajci, tak je pravděpodobně někdo úkoloval a že tím, kdo jim dal rozkaz, aby tohle pořizovali, byl můj klient. O tom tam není absolutně žádný důkaz,“ tvrdí Páleníkův advokát Tomáš Sokol.

Osvobozující verdikt přivítali i další dva obžalovaní - bývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek. „Žádné takové věci se nestaly. Zvítězil opět zdravý rozum nad lží a nenávistí. Tady už o nic jiného nejde.“

Případ projedná po odvolání státního zástupce Městský soud v Praze, který může věc opět vrátit Obvodnímu soudu pro Prahu 1 k přepracování.

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

Kauza Nagyová | Foto: Český rozhlas

ČRo, mka, Veronika Hlaváčová, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme