Soud zrušil pokutu za 'ušatého traktoristu'. O výrocích aktivisty bude jednat policie

Pokutu za urážení policie ve výši osmi tisíc korun zrušil okresní soud v Mostě. Zaplatit ji měl aktivista Tomáš Zelený za urážky někdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Policii oslovoval „Zdar útvare!“ a bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu zase nazval „ušatým traktoristou“. Podle serveru Aktuálně.cz je část výroků, která policii vadila, promlčená, proto podle soudce nepřichází uložení pokuty v úvahu. Případem se bude znovu zabývat policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Šlachta

Robert Šlachta | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Mostecký soud uložil pokutu v hodnotě osmi tisíc korun aktivistovi vystupujícímu pod pseudonymem Tomáš Zelený v červenci tohoto roku. Pokutu mu udělil detektiv Lukáš Kořínek s tím, že se levicový aktivista Zelený opakovaně dopustil rušení řízení a urážlivého jednání.

Podle soudce Jana Hartmana ale detektiv pokutu neodůvodnil a nebylo patrné, v čem spočívalo chování aktivisty, které „rušilo řízení". Dva z celkových osmi výroků, které policistům vadily, jsou navíc už z června 2015 a jsou tak již promlčené.

„Uplyne-li od jednání doba delší než jeden rok, nepřichází uložení pořádkové pokuty v úvahu," upozornil soudce Hartman v usnesení, které zveřejnil advokát Zeleného Tomáš Pecina. O pokutě tak bude znovu rozhodovat policie.

A Zelený se domnívá, že se policie jen tak nevzdá. Podle něj by se mu mohla mstít i za to, že informace o pokutě předal médiím.

„Možností má mnoho, například mi policie odmítá již 16 měsíců poskytnout elektronická data z počítače a harddisku nebo se mi omluvit za domovní prohlídku, při které nic relevantního nenalezla," řekl Aktuálně.cz Zelený.

„Na další dílo kapitána Lukáše Kořínka se skutečně těšíme, a protože místo ÚOOZ máme Národní centrálu proti organisovanému zločinu, loučíme se s pozdravem: Zdar centrálo!," napsal k rozhodnutí soudu advokát Pecina na svém blogu.

Aktivistu Tomáše Zeleného ÚOOZ loni vyšetřoval, nikdy ale nebyl z ničeho obviněn. Na postup policie si pak Zelený stěžoval na svém blogu a v časopise, kde měl právě urazit a zesměšnit Roberta Šlachtu i ÚOOZ.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme