Soudce uzavřel dokazování v kauze Rath. Ve středu začnou závěrečné řeči

Soud s exposlancem ČSSD a bývalým hejtmanem Středočeského kraje Davidem Rathem se blíží do finále. Soudce Krajského soudu v Praze Robert Pacovský dnes dokončil dokazování, už ve středu tak přednese svou závěrečnou řeč státní zástupce Petr Jirát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath u soudu

David Rath u soudu | Foto: Filip Jandourek

Státního zástupce zítra čeká shrnutí případu, který se týká dvou obžalovaných - exposlance Davida Ratha a podnikatelky Lucie Novanské. Petr Jirát pro ně navrhne i tresty.

„Závěrečná řeč bude opět dlouhá, protože většina trestné činnosti se týká paní Novanské. Musím důkazy přednést znovu, protože bude nové trestné řízení a nelze použít závěrečnou řeč z toho minulého. A budu samozřejmě reagovat na všechnu obhajobu pana doktora Ratha, které nezazněla v minulé závěrečné řeči, protože byl nepřítomen,“ uvedl Jirát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudce uzavřel v kauze Davida Ratha dokazování. Jednání sledovala reportérka Veronika Hlaváčová

Právníka Davida Ratha Romana Jelínka rychlé ukončení dokazování překvapilo. Soudce Pacovský odmítl jeho další návrhy na důkazy s tím, že jsou nadbytečné.

„Znamená to konec řízení, no. Teď budeme připravovat závěrečnou řeč, poslechneme si závěrečnou řeč státního zástupce a pak budeme hovořit my a obžalovaní,“ řekl Jelínek.

Víc času na zvážení případných dalších důkazů chtěl i obhájce Lucie Novanské, advokát Pavel Hrtús. „Soud rozhodl automaticky o tom, že skončí dokazování, a domnívám se, že to je procesní chyba, na kterou samozřejmě budeme dál poukazovat,“ uvedl.

David Rath u soudu | Foto: Filip Jandourek

Po závěrečné řeči státního zástupce soudce případ odročí na příští týden, na kdy jsou vypsané další termíny jednání. To se k případu vyjádří advokáti i samotní obžalovaní. Kdy přesně padne rozsudek, zatím není jasné.

David Rath se prý po dubnovém pádu z kola stále necítí dobře. K soudu přišel s lékařskou zprávou od ošetřujícího lékaře-neurologa, podle níž má být nejméně další dva týdny v režimu klidu a nemá se stresovat.

Rath je i po úraze na kole schopen účastnit se soudního líčení, potvrdil posudek

Číst článek

Podle svých slov Rath bere dál silné léky na bolest hlavy a nemůže se soustředit, má prý i výpadky paměti. Podle znaleckého posudku se ale hlavního líčení účastnit může.

„Vybrali si období, kdy jsem značným způsobem oslaben, hendikepován díky tomu, co se mi stalo, a díky léčbě, která je s tím spojená. Takže v podstatě mě do značné míry vyřadili z nějaké autentické obrany, takže si udělají, co chtějí,“ hodnotil bývalý hejtman konec dokazování.

Trestní stíhání Davida Ratha se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Bývalý středočeský hejtman obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné veřejné zakázky ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou. V případě prokázání viny mu hrozí až 12 let vězení.

Podnikatelka Lucia Novanská podle obžaloby připravovala podklady k zakázkám, při kterých se údajně uplácelo. Ke kauze se osobně ještě nevyjádřila, podle obhájce ale odmítá stejně jako Rath jakoukoli vinu.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

Martin Hromádka, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme