Speciální nemocnice v Těchoníně má dál zůstat připravená, náklady na její provoz se snižují

Centrum biologické ochrany v Těchoníně na Orlickoústecku by mělo být dál připravené na příjem vysoce infekčních pacientů pro případ, že by nestačila kapacita infekční kliniky pražské nemocnice Bulovka. Potvrdili to poslanci z výboru pro obranu. Náklady na jeho provoz se daří snižovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola | Foto: Filip Jandourek

„Náklady se snížily podstatně, z nějakých 120, 130 na 70 milionů ročně. Je to, s prominutím, drahá hračka. Zároveň ale převážilo vědomí toho, že je potřeba, aby v České republice bylo jedno bezpečné místo. Pro případ emergence si tuto pojistku musíme platit,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Předseda výboru pro obranu za hnutí Úsvit David Kádner po jednání řekl, že nikdo z poslanců nepřišel s myšlenkou zařízení zrušit.

„Všechny strany, které tady byly, od poslanců počínaje až po generální štáb a ministerstvo, se jasně shodly, že Těchonín určitě ano. Za poslední měsíce konečně začal plnit to, co měl,“ vysvětlil.

Těchonínskou nemocnici uvedli do pohotovosti kvůli epidemii eboly, které se šířila státy střední Afriky. Několik případů nákazy se objevilo i v Evropě.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme